JEGYZET

2021.08.13. 06:30

A látvány gyilkosai

Szilágyi László

Kevés idegesítőbb kifejezés létezik a labdarúgás „szakszótárában”, mint a célfutball, amely igazából nem más, mint a minden, akár még a csúnya játék árán való győzni akarás lebutított változata. Akik célfutballt játszanak, nem tekintik feladatuknak a közönség szórakoztatását, őket csak a cél, a győzelem vezérli, semmi más. Tipikus célfutballhívő edző volt José Mourinho, aki sikerei csúcsán az Interrel nem átallott tíz emberrel bekkelni a Barcelona ellen a Nou Campban a 2010-es Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágóján. Hiába fütyült 80 ezer katalán, Mourinhót ez nem hatotta meg, csak a cél lebegett a szeme előtt. Az eredmény őt igazolta, a tizenhatos elé „leparkolt busz” lehetett bármilyen visszataszító taktika, sikerre vezetett.

Nálunk is voltak célfutballhívők, jellemzően külföldiek, akik kevés magyar játékossal, a védelem hatékony működtetésével vitték be a magyar csapatokat, a Ferencvárost és a Mol Fehérvárt az európai kupák csoportkörébe. Az utóbbi tíz év első célfutball-látványtervezője a Bognár György szerint szakmai barbár, a fehérváriakat 2013-ban az Európa-liga csoportkörébe irányító, későbbi izraeli és svájci bajnok, jelenlegi lengyel kapitány Paulo Sousa. Szintén a védekezést tekintette alapnak Marko Nikolics, aki 2018-ban vitte be az akkor Mol Vidi néven futó fehérváriakat az El-főtáblára. Egy évre rá kezdődött Szergej Rebrov korszaka a Ferencvárosnál; az idén nyáron távozott ukrán edző szintén nem a látványra épített. Ha csak ezen múlott volna, a Fradi biztosan nem jutott volna be az Európa-liga csoportkörébe, és tavaly kiesik a Bajnokok Ligája-selejtezőiben. De nyilván nem ezen múlott.

A célfutball alapkelléke az aprólékosan felépített, precízen működtetett csapatjáték. E tekintetben Sousa, Nikolics és Rebrov is kiemelkedett az eredményeivel. A látványt most tényleg felejtsük el.

A magyar labdarúgás legújabb „látványtervezője” Peter Stöger. A Ferencváros osztrák edzője a Slavia Praha elleni kitartó bekkelés után legalább nem kezdett el okoskodni, őszintén elmondta, hogy kétgólos előnyben, idegenben, az övénél jobb csapat ellen csak a védekező taktika vezethetett eredményre.

Stöger felismerte a tanítványai képességbeli korlátait, és ehhez szabta az elképzeléseit.

Hogy mondják a tudorok? Célfutballt játszatott.

Nem könnyű ezért rajongani, de ha ez kell ahhoz, hogy 2018 óta folyamatosan ott legyünk az európai kupák csoportkörében, legyen.

Jöjjenek az újabb látványgyilkosok!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!