JEGYZET

2021.08.25. 06:30

A hozzáállás a lényeg

Ökrös Csaba

Sportújságíró kollégám arcán elégedettség tükröződik, miközben telefonja kép­ernyőjét mutatja. Lelkesen magyaráz, mintha győztes meccs után egy jó kis sörözős csapat-összekovácsoláson lenne, ahol a mérkőzés minden egyes pillanatát újra lehet élni. Kezét győzelemittasan rázza, ha lenne a szerkesztőségben lelátó, a képzeletbeli publikum elé csúszna térden.

A kolléga némi önszerveződés után elenged valamit lelkesedéséből, hagyja, hogy közlési vágya is érvényesülhessen. Megkönyörül rajtam, nem akarja, hogy a kíváncsiság kifúrja az oldalam. Így lassan megtudom tőle, hogy egy üzenetváltás részleteibe akar beavatni. Egy megyei osztályú futballklub szakvezetőjének írt, a csapat következő meccsének várható kimeneteléről érdeklődött egy mondatban. Filozófiai mélységű, világmagyarázattal felérő választ kapott. Egy mondatban. (Kitalált csapatnévvel közöljük az üzenetváltást.) „A Dunamángorló ellen van esély?” „Mindenki ellen.”

Lakonikus válasz, mégis benne van minden, amiért focizni érdemes. Az most teljesen lényegtelen, hogy milyen játékerőt képvisel osztályában a klub, amelyiknek az edzője a fenti kijelentést tette. Világverő vagy pofozógép – egyre megy. A hozzáállás a lényeg. Aki pályára lép, tegyen meg mindent a győzelemért, hogy büszke lehessen magára a csapat, amikor elhagyja a játékteret. Ahogy mondani szokás: lehet felemelt fejjel veszíteni. Azt is megkockáztatom, hogy a felemelt a fej a lényeg, nem az eredmény. Persze világos, hogy nyerni a legjobb, de a játék kimenetelét a szerencse is befolyásolhatja, így mégiscsak a küzdelem a legfontosabb. A csapat tisztességét az adja meg, ha nagy elszántsággal veti magát a játékba. Azzal tiszteli meg ellenfelét. Egyszerű okfejtés, tudom, mégis számtalan példát tudna mondani mindenki arra, amikor a tiszteletnek semmi jelét sem lehet látni a pályán. Még nyomokban sem. Gyakran előfordul, hogy a játékosok törekvése pusztán az, hogy legyőzzék az ellenfelet, ahelyett, hogy a meccset akarnák megnyerni. A gyepet és a hadiösvényt könnyű összekeverni.

Mindenki ellen lehet esély. Ennél tisztességesebb, sportszerűbb hozzáállást aligha lehet elképzelni.

Sok mindent meg lehet tanítani a játékosoknak, de ha ezt elmulasztják, akkor a többinek nincs értelme.

Hajlamosak vagyunk a távirati stílusúvá váló üzenetváltást átkozni, és általában joggal. Tény azonban, hogy a rövid üzenet igenis lehet velős. Egy mondatba egy egész világegyetem lehet bezárva. Pláne ha az a mondat a futballról szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!