JEGYZET

2020.01.14. 06:30

Cimboraság

Fábik Tibor

Meglepődve fogadták az ötvenszeres uruguayi bajnok Penarol szurkolói, hogy csapatuknak egy hete hirtelen lett egy magyar középpályása is, de úgy vannak vele, ha Diego Forlán vezetőedző szorgalmazta Vadócz Krisztián leigazolását, biztosan jó okkal tette. Forlánnak van hitele, nem akárki az uruguayi labdarúgásban: 112-szeres válogatott, a 2010-es vb-n őt választották a torna legjobb játékosának, ő volt a negyedik helyen végzett Celeste vezére. Kétszeres európai aranycipős, játszott a Manchester Unitedben és az Interben, de a csúcson kétségkívül az Atlético Madridban volt: 2007 és 2011 között 197 mérkőzésen 96 gólt szerzett, és a 2008–09-es szezonban 32-szer volt eredményes a La Ligában. Pályafutása végén az indiai Mumbay Cityben, majd a hongkongi Kitchee SC-ben vezetett le, és – milyen kicsi a világ! – mindkét helyen csapattársa volt Vadócz Krisztián.

Honfitársunk minapi szerződtetéséből leszűrhetjük, bizonyára jóban voltak egymással, talán még a pályán kívül is gyakran együtt múlatták az időt a mindkettejük számára idegen közegben. Ám az edzősködést de­cember végén kezdő Forlán otthon, a futballtörténelem egyik ikonikus klubja kispadján – a Penarol háromszoros világkupagyőztes, és ötször nyerte el a Libertadores-kupát – semmiképpen sem engedheti meg magának, hogy csak úgy odavigye a csapathoz egy régi cimboráját.

A Penarol egyébként sem az a klub, ahol fel sem tűnik, ha beesik még egy elefántcsontparti, nigériai vagy akárhonnan jött idegen.

A 30-as keretében csak három légiós van, Vadócz mellett egy argentin és egy spanyol játékos. Az ördög nem alszik, ezért megnéztük: ők soha nem voltak Forlán csapattársai. Nem mondtuk még, hogy a montevideói klubnál már régen elmúltak a dicső napok, a Libertadores-kupában az utóbbi években már a csoportkörben kiesett, s legutóbb a bajnoki aranyat is elorozta előle az ősi rivális Nacional.

A Penarol drukkerei szerint ez tarthatatlan állapot, és most nagyokat néznek, hogy tényleg egy májusban már 35 éves magyar játékos húzza ki őket a gödörből?

Olyasvalaki, aki ugyan 42-szeres válogatott, játszott a spanyol élvonalban is, és az Osasuna színeiben még a Real Madrid kapujába is betalált egyszer, de annak már éppen tíz éve!?

A lassan a Guinness-rekordok könyvébe kerülő Vadócz Krisztián immár a tizenharmadik csapatánál állt munkába, Európa, Ausztrália és Ázsia után a negyedik kontinensen, vélhetően nem okoz neki nagy lelki problémát, ha rosszul sül el a dél-amerikai kaland. Legfeljebb továbbáll Afrikába, ott még nem volt csapata. Forlánt viszont félthetjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!