jegyzet

2019.06.06. 06:30

Pénz van, idő nincs

Novák Miklós

Olvasom a sportnapilapban a Herczeg Andrással, a Debrecen egész országban tisztelt és elismert vezetőedzőjével készített interjút. Persze hogy annak idején ő is gyerekekkel, ötödikesekkel és hetedikesekkel foglalkozva kezdte edzői pályáját. „Még játékos voltam, amikor elmentem egy edzői tanfolyamra. (...) Izgultam, egymást követte a két gyakorlás, és amikor vége lett, leültem, fújtattam, s az járt a fejemben, hogy bizony ez nem is annyira egyszerű” – vallott őszintén a kezdetekről.

Nagy László azonnal sportigazgatóként folytatja Veszprémben, egyfelől, másfelől a szövetség alelnökeként. Esze ágában nincs kicsikkel foglalkozni, s a klubjában és a szövetségben is úgy gondolják, magas beosztású vezetőként tudja leginkább kamatoztatni a kézilabdában kivívott tekintélyét, megszerzett tapasztalatát. Nekem mégis elsősorban a pályáról fog hiányozni. Mert vele tovább fogyatkozik a magyar játékosok száma; jövőre Sterbik Árpád, Székely Márton és Lékai Máté marad.

Nem azt akarom mondani, hogy ha Nagy Laci mondjuk jövőre a veszprémi U13-asokat vinné, akkor máris garantáltan több lenne a magyarok száma a felnőtt keretben, de a filozófia árulkodó. A csapat és a válogatott búcsúzó klasszisa kapcsolatrendszerén keresztül azért dolgozik majd, hogy minél jobb játékosok jöjjenek majd Veszprémbe. Külföldről. Ugyanez a dolga az egy éve visszavonult Hajnal Tamásnak a Ferencváros futballcsapatánál, s Gera Zoltán sem gyerekekkel foglalkozik, hanem a felnőttcsapatnál tagja az edzői stábnak.

Ezt kívánja meg a rendszer, a magyar sport jelenlegi rendszere. Egyrészt mert van pénz, másrészt mert nincs idő. De legalábbis mindenki azonnali sikert akar.

A profi vonal nyilván erősödik, de az utánpótlás-nevelés óhatatlanul másodlagos kérdéssé silányul.

Pedig a kettő – némi kompromisszum árán – együtt is működhetne, miként a kézilabda és a Ferencváros kapcsolata mutatja. Lukács Viktória, Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi, Márton Gréta, s immár Tóth Nikolett és Bánfai Kíra – az FTC ontja a tehetségeket. Amiben nyilván komoly szerepe van annak, hogy Kökény Bea, Pádár Ildikó, Szarka Éva, Fiedler Adrienn és Fiedler Erika foglalkozik a fiatalokkal. Egységben kezelik az egész szakosztályt.

Tudom, hogy a férfi szakág más, ott még nagyobb a konkurencia, a futball pedig végképp üzlet, de a sport nem csupán ezt szolgálja, hanem a jövő generációinak egészségét és sikerességét. Higgyünk benne, hogy ez is számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!