Sport Bács-Kiskun

2016.10.15. 14:52

97 kilométert futott a 15 éves Horváth László

Elképesztő teljesítményt nyújtott a minapi, a Melinda parki 24 órás futáson a 15 éves Horváth László: 146 kört, azaz összesen 97 kilométert futott. A kecskeméti származású, nagykőrösi diák unaloműzésből kezdett sportolni.

Koós Kata

Cukrásznak tanul Nagykőrösön a kecskeméti származású, 15 éves Horváth László, aki a hétvégén Kecskemét-Alsószéktón rendezett 24 órás futáson lenyűgöző teljesítményt nyújtott: 146 kört, azaz 97 kilométert futott. Elmondta: szeret iskolába járni, bár a lányokkal néha nem könnyű, ami nem meglepő 18 lány és mindössze egy fiú osztálytársa mellett. Kedvenc tantárgyai a matematika, a történelem és természetesen a testnevelés.
A tizedik osztályos diák 10-11 éves koráig asztmás volt. Mikor betegsége elmúlt, akkor kezdett el futni. – Unatkoztam otthon, azért kezdtem bele – mondta. A családban nem ő az egyetlen sportkedvelő: húga, Kitti atletizál, öccse, Milán pedig futballozik.

Jelenleg heti 4-5 napon jár el tanítás után kocogni Nagykőrösön általában egyedül, néha azonban a kollégiumi szobatársa is elkíséri. Alkalmanként átlagosan 10-15 kilométert fut. – Azt szeretem a futásban, hogy közben nem kell gondolnom semmire. Emellett főleg a gyakorlati órák elég stresszesek, a mozgással viszont le tudom vezetni a feszültséget – mondta.
Horváth Laci a hétvégén már harmadik alkalommal vett részt a 24 órás, non-stop futáson. – A volt osztályfőnököm az egyik szervezője a futásnak. Ő kérdezte két évvel ezelőtt, hogy lenne-e kedvem. Tavalyelőtt körülbelül 80 kört futottam, tavaly már százat. Idén 120 kört terveztem, és nagyon meglepődtem, mikor megtudtam, hogy 146-ot sikerült futni – fogalmazott.
A Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanulója a non-stop futás 24 órája során összesen 10-12 órán keresztül rótta a köröket a Melinda park futópályáján. Szülei szombaton reggel 10 órától este hatig drukkoltak fiuknak.  – Éjszaka is futottam 11-től éjfélig, majd hajnali kettő és négy óra között. Aztán öt órától fél hétig aludtam egy kicsit, és újra nekikezdtem. Mikor vasárnap vége volt a rendezvénynek, anyukám felhívott, és közölte, hogy nagyon büszke rám – mesélte Laci, aki elmondása alapján egyáltalán nem érezte magát fáradtnak a futás után. – Jó volt, hogy nem betonon kellett futni, mert azon biztosan nem bírtam volna ki a 97 kilométert – mondta.

Hangsúlyozta: energiaitalt soha nem fogyaszt. – Nem szeretem az energiaitalokat, mert egészségtelenek, és mert ha iszod, akkor a mozgást valójában nem is te csinálod, nem a te energiád. Emellett csak még jobban elfáradsz tőlük – fogalmazott.

Az ifjú tehetség másik hobbija a futás mellett a súlyemelés: 15 éves kora ellenére egyszer már sikerült 100 kilogrammot kinyomnia. Elmondta: futással csak amatőr szinten szeretne foglalkozni, bár már elgondolkodott rajta, hogy egyszer majd kipróbálja magát igazán hosszú távon, esetleg egy maratonon vagy ultramaratonon is. – Ami biztos, hogy egy év múlva is ott leszek a 24 órás futáson, és jövőre szeretnék majd 120 kilométert, vagy annál többet teljesíteni – árulta el a tinédzser.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!