Sport Bács-Kiskun

2016.08.19. 15:56

Vágta helyett lovasnap

Nem szerepel az idei Nemzeti Vágta előfutamai között a Bácskai Vágta.

Kubatovics Tamás

Az utóbbi években az augusztus 20-i ünnepi program része volt a Petőfi-szigeten zajló verseny, a város éves rendezvénytervében szerepelt a selejtező verseny, amit néhány napja még a Csodálatos Baja rendezvénysorozat honlapja is reklámozott, szombaton azonban a Bácskai Lovasnap elnevezésű program zajlik a szigeten.

A Nemzeti Vágta szervezőitől szerettük volna megtudni, hogy mi az oka a változtatásnak, hiszen a város és a térség a vágta történetében Molnár Gyöngyi és Németh János személyében többszörös győzteseket is adott, levelünket azonban nem méltatták válaszra. A selejtező vágták ötlete a múlt évtizedben a bajai kistérségből indult hódító útjára, Vörös Szilárd Felsőszentiván és Horváth Roland Érsekhalma polgármestere vetette fel a kistérségi lovas majális tervét, ami a környékbeli lovasok versenyével hivatott volt arról dönteni, hogy ki képviselje Baja környékét a fővárosi döntőn. Három éve a vágta igazgatója az Aranypatkós Település címet átadva köszönte meg Bajának az elővágták kitalálását és megvalósítását. A 2009-től megrendezett Bácskai Vágták versenyzői létszáma azonban az utóbbi években jelentősen visszaesett, a kezdetkor 20-nál több lovas vágtázott, aztán az egyre professzionálisabb nemzeti viadallá alakuló versengés sokakat eltávolított a bajai megmérettetéstől, az utóbbi években viszont előfordult, hogy 7, illetve 9 nevező versengett a továbbjutó helyekért. Ezzel párhuzamosan a szurkolók, nézők száma is folyamatosan csökkent.     

Ezúttal Bácskai Lovasnap néven próbálnak szombaton életet lehelni a bajai rendezvénybe a szervezők. Itt rendezik meg a kettesfogat-hajtók Bácska Kupájának döntőjét, az első futam 9 órakor indul, de bajai győztesek vágtáját is megtekinthetik az érdeklődők. Koradélután helvéciai lovas betyárok tartanak csikós bemutatót, helyi lovardák képviselőinek részvételével ügyességi és szinkronugró versenyt rendeznek. Mindezek mellett gyermekprogramok, őshonos állatok, gólyalábas komédiások, foglalkozások és bemutatók csalogatják a szigeti rendezvényre a családokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!