Sport Bács-Kiskun

2015.04.21. 17:20

Csak jövőre építik át a kecskeméti Széktói Stadiont

Tavaly áprilisban azt ígérték, az idei nyárra korszerűsítik a kecskeméti Széktói Stadiont. Most kiderült, várhatóan novemberben kezdődik az építkezés.

Hraskó István

2014-ben az országgyűlési választások előtt három nappal sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Nemzeti Stadionfejlesztési Program részeként, összesen 800 millió forintból korszerűsítik a Széktói Stadiont, határidőként 2015 júniusát jelölték meg.
Egy év eltelt, és a témában újra összehívták tegnap a média munkatársait. Az alapelképzelések nem módosultak. A rossz állapotú, balesetveszélyes salak futópályát megszüntetik, és így a lelátók sokkal közelebb kerülnek a pályához. A játékteret talajfűtéssel és szivárgóhálózattal látják el, így a gyepszőnyeg minősége és használhatósága nagy esők és havazások idején sem romlik majd számottevően. A "B", azaz a belváros felőli lelátót gyakorlatilag teljesen újraépítik, hiszen nem keveset fog „vándorolni” az áthelyezés miatt. Mindkét hosszanti oldali lelátó acélszerkezetes, fémlemezes tetőt kap, ezeken egyenként 2000-2000 néző foglalhat majd helyet. Az 1000 férőhelyes, Bóbis csarnok felőli "C" lelátó nem lesz fedett, de ezt is a pálya mellé teszik át.

Mint elhangzott, a vendégszektor befedése nem fér bele a pénzügyi keretbe. A két maratoni kapu ezután nem lesz a lelátók része. Az összesen 5000 férőhelyes stadionban csak ülőhelyek lesznek. A kanyarokban nem építenek lelátót. A főépületben több helyiség lesz, javulnak a sportolók, a sportszakemberek, az egészségügyi stáb és a média képviselőinek elhelyezési körülményei, valamint a televíziós közvetítés feltételei. A lelátókkal együtt megépülő kiszolgálóhelyiségek, büfék, mosdók is olyanok lesznek, amilyet egy modern stadionban elvárhatnak a szurkolók.
S. Juhász Attila, a Stadion Kft. ügyvezetője mérföldkőnek nevezte a KTE életében a korszerűsítést, szerinte az új stadion kellően inspirálni fogja a gyermek-futballistákat, hogy egyszer ők is pályára léphessenek a Széktóiban. A szurkolók szempontjából is fontosnak tartja a beruházást, főleg, hogy ezentúl esőben sem fognak elázni és a kiszolgáló helyiségek is nagyobb komfortot biztosítanak.

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője arról beszélt, hogy a hazai stadionok felújításának elkezdése előtt fontos szempont volt a helyi viszonyok, érdeklődés felmérése, hogy "ahol nincs rá igény, lehetőség, ott ne legyen 20 ezres stadion".

– Szeretném kihangsúlyozni, hogy itt nem luxusstadionokról, hanem a kor követelményeinek  megfelelő stadionokról van szó, ahol adott esetben nemzetközi mérkőzéseket, akár magyar válogatott, korosztályos válogatott meccseket is lehet játszani – tette hozzá az MLSZ szóvivője.
Bozsódi Csaba építész, a 7. Dimenzió Építésziroda munkatársa elmondta: a tanulmányterv elkészült, az engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció kidolgozása még hátravan. A kivitelezőt nyílt közbeszerzési eljáráson választják ki. Az önkormányzat által kiadott sajtóközlemény szerint a munkálatok várhatóan novemberben kezdődnek meg és 2016 augusztusáig tartanak. Ezév decemberéig elbontják a B lelátót, és megkezdődik a főépület bővítése. A beruházás jelentős hányada 2016. áprilisa és júliusa között zajlik majd. Ekkor történik meg a labdarúgópálya áthelyezése, a B és a C lelátó építése, az A lelátó fedése, a pályavilágítás és a közművek felújítása és bővítése, a kerítés átépítése, az utak és parkolók kialakítása, a parkolók felújítása, valamint a zöldterület rendezése.

A kormány tavaly egyetértett, hogy a megszűnő atlétikai pálya pótlására egy atlétikai centrum épüljön Kecskeméten. Ez a fedett lelátóval rendelkező centrum az egyeztetések alapján a jelenlegi 4-es pályán, az Olimpia utca végén lenne, és a stadion-korszerűsítéssel együtt zajlana a kivitelezése. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, a közgyűlés jövő héten foglalkozik a szomszédos Rudolf-laktanya sorsával, itt pedig a tervek szerint családi sport-, szabadidős- és rekreációs teret hoznának létre.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A vendégszektor befedése nem fér bele a pénzügyi keretbe, de a hazai szurkolók már nem fognak elázni
[/caption]2016 tavaszán nem lesz meccs a Széktóiban

A következő, 2015/2016-os bajnoki szezon őszi meccseit a szokásos rend szerint tervezheti a KTE, mivel a munkálatok megfelelő biztonsági intézkedések mellett nem befolyásolják a mérkőzések lebonyolítását. A bajnokság jövő februári és márciusi hazai mérkőzéseihez szintén igénybe vehető a stadion. A 2016. április–június közötti időszakban azonban a KTE csapata nem játszhat otthonában. A tervek szerint a 2016/2017-es bajnokság őszi szezonjában a kecskeméti csapat már a felújított stadionban  fogadhatja ellenfeleit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!