Sport Bács-Kiskun

2014.08.24. 11:36

Szemafor Fácán volt a leggyorsabb

A házigazda Kecskemét sikerét hozta a szombati Hírös Vágta: a hármas döntőben Hajdú László nyert Szemafor Fácán nyergében, a tavalyi győztes Csiki Árpád és Coco Lena előtt.

H. I.

A Kecskeméten másodszor megrendezett Hírös Vágta - a szeptember 19-21-i Nemzeti Vágta előfutama - már délelőtt is kínált látnivalót az érdeklődőknek: akárcsak tavaly, a résztvevő lovasok, fogatok ezúttal is felvonultak a Rákóczi úton és a Kiskörúton.

A volt KTE-pályán délután több mint ezer néző figyelte a megkoreografált csoportos lovasbemutatókat, így például a Ballószögi Lovas Klub karüsszeljét. Majd következtek a Kishuszár és a Hírös Vágta előfutamai.
Az újdonságként meghirdetett Kishuszár-versenybe 10 és 16 év közötti gyerekek, tinik nevezhettek, 138 centinél nagyobb marmagasságú pónikkal (nekik két kör volt a táv). Összesen öt fiatal szállt nyeregbe, az első (három résztvevős) futamból a ballószögi Borsodi Ildikó és Ragyogó, míg a másodikból (itt ketten indultak) a tiszaszigeti Makoviczki Ákos és Fáni nevű lova jutott tovább. A két kishuszár viadalát a döntőben végül a fiatalember nyerte, aki szélvészgyors pónijával kimagaslott a mezőnyből.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tizenegyen indultak el az előfutamokon
[/caption]

A felnőtteknél tizenegyen mérettették meg magukat és lovukat a vágtán. Az első, négyes előfutam volt talán a rendezvény legizgalmasabb és leglátványosabb része. Izsák színeiben Ádám Dávid és Keselyüstök szinte végig vezetett, az utolsó, harmadik körben kezdett el kapaszkodni az addig harmadik helyen "utazó", Lakiteleket képviselő Drahos József Alexával, és ez olyan jól sikerült nekik, hogy az utolsó kanyarban utolérték és meg is előzték Ádámékat. A második (három résztvevős) Hírös Vágta előfutamból a kecskeméti Hajdú László magabiztosan jutott tovább az ötéves kanca Szemafor Fácánnal, a harmadik selejtezőben a tavalyi Hírös Vágta győztesét, az ezúttal Szentkirályért vágtató Csiki Árpádot és Coco Lenat viszont alaposan megszorongatta Bájossal Nyársapát lovasa, Kövesdi István, a célra már alig félhossz maradt Csiki előnyéből. A finisben a házigazdák lovasa, Hajdú László gyorsan az élre állt, és a kecskeméti nézők lelkes szurkolása közepette szállította a győzelmet a hírös városnak. Ő és a második Csiki Árpád a versenykiírások szerint automatikusan bejutott a pesti Nemzeti Vágtára. Az eredményhirdetés során Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester bejelentette: mivel Kecskemét a szervező jogán egyébként is indíthat lovast a fővárosban, ezt a kvótát átadják Lakiteleknek és az egyébként szintén kecskeméti Drahos Józsefnek.

Délután megrendezték még az Országos Lovas Polgárőr Találkozót is, ennek során a polgárőröknek párosával kellett teljesíteniük egy 14 akadályból álló pályát (a győztes a Princz Tibor - Rónai Attila zagyvaszántói polgárőr-duó lett). Kétfordulós akadályhajtásra is sor került egyszeri összevetéssel amatőr: C-kategóriás versenyzők részére. Az egyes fogatoknál ifj. Kéri Tibor, a kettesfogatoknál Hartman János Zsolt győzedelmeskedett.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az agarak már beleuntak a várakozásba
[/caption]

A sok hivatalos beszéd, a hosszan elnyúló díjátadások és szükséges pályakarbantartások miatt alaposan megcsúszott az egyébként is túlzsúfolt program, a szervezők nem tudták tartani a feszes menetrendet. Így a sokak által várt műnyúl-üldözéses agárverseny több mint egyórás késéssel, háromnegyed 8 körül kezdődött, de gyakorlatilag élvezhetetlen volt (és ez nem a kutyák és gazdáik hibája). Utána a Bugaci Ménes bemutatóját a csikósokkal és a pusztaötösökkel már szinte teljes sötétségben tartották a világítás nélküli pályán. Addigra a nézők jórésze már hazaindult.

Még nincs top formában a győztes ló

- Fárasztó, nehéz, izgalmas és sportszerű verseny volt. Nagy teher volt rajtam, nem szerettem volna, ha csak szabadkártyával jutunk be a Nemzeti Vágtába. A döntőben kivárás volt a taktikám, az első kanyarnál nem akartam lökdösődést, tülekedést, ezért elengedtem a szentkirályi lovast, aki jobban is indult a rajtnál. Úgy gondoltam, az én lovamban több az energia, meg tudom majd előzni kívülről is. Bejött - nyilatkozta lapunknak a Hírös Vágta győztese, a Kecskemétet képviselő Hajdú László. A 34 éves lovas egyszer már bejutott a Nemzeti Vágtán a középfutamba.
- Álmom a döntőbe, a legjobb hat közé kerülni. Remélem, a munka meghozza a gyömölcsét,  és még többet ki tudunk hozni Szemafor-Fácánból, mert szerintem még nincs a topformájában, igaz, kevés is volt az idő a felkészülésre. Lesz, ami lesz, nem fogom hajszolni. A Bugaci ménesből kaptam, már első látásra is szimpatikus volt, nagyon nyugodt ló, szerintem jövőre fog igazán beérni - tette hozzá a Hírös Vágta nyertese.

Tanácskoztak és szemléztek a lovas polgárőrök

Két éve alakult meg az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata, amely gyorsan fejlődött, ma már 432 tagja van összesen 88 polgárőr-egyesületben. Az eddig elért eredményekről, a rendőrséggel való együttműködés lehetőségeiről, a közbiztonságról, a polgárőrségen belüli elfogadottságról, jövőbeli feladatokról egy fórum keretében beszélgettek a Hírös Vágtán megjelent lovas polgárőrök. A fórumon részt vett Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, dr. Túros András, az OPSZ elnöke, Felföldi Zoltán, Lakitelek polgármestere, a lovas tagozat elnöke és Pigler István rendőr ezredes, a Készenléti Rendőrség parancsnok-helyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!