Sport Bács-Kiskun

2013.09.02. 13:55

Székely Lilla a csúcson hagyta abba

Székely Lilla, a Kecskeméti VSC uszonyos- és búvárúszója úgy gondolta, hogy a Világjátékokra, a nem olimpiai sportágak legjelentősebb versenyére még becsülettel felkészül, és utána nyugodt szívvel abba tudja hagyni a versenysportot. A becsületes felkészülés maximálisra sikeredett: 100 méteren aranyérmes lett uszonyos úszásban a kolumbiai viadalon.

Borbély Károly

– Itt a vége, fuss el véle!
– Mindenkinek ez a vesszőparipája...

– Azt gondoltam, boldogan felkiált, hogy: igen! Nincs több korán kelés, vége a sokszor monoton, kemény munkának.
– Már most hiányzik, és biztos vagyok benne, hogy az uszonyos úszást soha nem hagyom abba. Lesz még heti két edzésem, de ez jóval kevesebb, mint az aktív időszakomban. Keresek is valami kiegészítő sportot, ami leköti az energiámat.

– Mikor döntött úgy, hogy a Világjátékok után befejezi?
– Még tavaly augusztusban, amikor hazajöttem az Európa-bajnokságról. Úgy gondoltuk az edzőmmel, Juhos Gergővel, hogy a Világjátékokra, a nem olimpiai sportágak legjelentősebb versenyére még becsülettel felkészülök. Utána nyugodt szívvel abba tudom hagyni a versenysportot.

– A csúcson hagyja abba, 100 méteren aranyérmes lett uszonyos úszásban a kolumbiai viadalon. Ha nem állhatott volna fel a dobogó legmagasabb fokára, akkor is nyugodt lenne a szíve?
– Így azért nyugodtabb. Mindenképp befejeztem volna. Öregszem, egyre nehezebben tudtam elkezdeni a felkészüléseket. Már nem ment úgy, mint öt évvel ezelőtt. Kizsigereltem a szervezetem az élsporttal. De ha még most abbahagyom, akkor nem lesz különösebb baj.

– Utóbbi mondataiba az is belefért volna, hogy lassan szeretne szülni.
– Huszonnyolc éves vagyok, lassan ideje lesz annak is. De most még nem, kicsit szeretném élvezni az élsport nélküli életet. Tehát nem a szülés miatt döntöttem a visszavonulás mellett.

– Pedig sokan azt hitték, hogy jön a házasság az edzőjével, aki egyben a párja, aztán jön a baba.
– Természetesen már beszélgettünk ezekről a dolgokról, de jelenleg jól megvagyunk a mostani helyzetben is. Abban egyetértünk, hogy a családalapítás nagyon komoly dolog, és nem szeretnék semmit sem erőltetni. Pár évvel ezelőtt nagyon határozottan elzárkóztam ezektől a dolgoktól, most már kicsit nyitottabban tudok hozzáállni. Idáig nem is volt nyilvános, hogy mi egy pár vagyunk. Meg is lepődtünk, amikor a napokban az egyik televíziós műsorban „összeadtak” bennünket.

– Azért sokan tudták, hogy együtt vannak.
– De most úgy fel lett kapva.

– Természetes reakció az emberektől, hogy a házasság és a gyermekáldás pattan ki a fejükből, amikor meghallják, hogy Székely Lilla befejezi az élsportot.
– Én ezt így nem gondoltam végig (mondja nevetve), de lehet, hogy tényleg nem kell ezen csodálkozni.

– Az edzője a párja. Jó ez így?
– Jó. Egy normál, hétköznapi ember nehezen tudná elfogadni, hogy hetente átlagosan huszonnégy órát edzek, fáradt vagyok, nem főzök minden este vacsorát. Ezt Gergő megérti, ezt átélte versenyzőként. Sokat számít ezen a szinten az edző és a sportoló közötti viszony, szinte mindent tudnia kell egy edzőnek a versenyzőjéről, hogy a legmegfelelőbb edzéseket tudja számára összeállítani.

– Úgy tudom, marad a munkakapcsolatuk a jövőben is, a klub edzője lesz.
– Már az elmúlt két évben is dolgoztam a KVSC-nél edzőként. Nagyon várom már a szeptemberi kezdést, hogy újra foglalkozhassak a gyerekekkel, akik között sok a tehetség.

– Ön hogy emlékszik a kezdetekre?
– Édesanyám testnevelő Gyöngyösön, természetes volt, hogy valamit sportolnom kell. Jártam néptáncra, balettoztam, bár ez utóbbi nem nagyon passzolt az alkatomhoz. Nehezen tanultam meg úszni, olyan oktatóm volt, aki nem tudta megszerettetni velem a vizet. Aztán valahogy csak a gyöngyösi úszó egyesületben kötöttem ki, de az egyszer csak megszűnt. Elkezdtem triatlonozni, majd kézilabdáztam nagyon sokáig. Nagy szerelem volt a kézi, ha lenne még egy életem, akkor biztos azt a sportágat választanám. Kilenc éves voltam, amikor megismerkedtem az uszonyos úszással. Szép lassan elkezdtek jönni az eredmények, ami nagy lökést adott.

– Hogy került Kecskemétre?
– Úgy, hogy Gergővel összeköltöztünk.

– Akkor a párválasztás dominált, és nem az, hogy a kecskeméti jobb klub, mint a gyöngyösi?
– A kapcsolatunk volt a döntő. De az is sokat számított, hogy már nagyon sok ideje együtt dolgoztam a gyöngyösi edzőmmel, és mindketten éreztük, hogy váltanom kellene. Az eredményeim is a vártnál gyengébbek lettek.

– Eszébe jutott már, hogy rossz lóra tett, amikor nem egy olimpiai sportágat választott?
– Egyáltalán nem. Uszonyos úszásban ha valaki tehetséges és tisztességesen dolgozik, akkor szép eredményeket érhet el. Ez a sportág nem annyira doppingérzékeny, nincs benne rengeteg pénz. Nem érdemes tönkretenni a szervezetünk egy világbajnoki címért.

Tizenhét esztendő éremtermése

Székely Lilla 1986. január 11-én született Gyöngyösön.

Tizenegy évig, 1996 és 2007 között a Mátrai Erőmű Búvárklub sportolója, nevelőedzője: Veress András.

Az első jelentősebb nemzetközi eredményét 2002-ben érte el: a junior Európa-bajnokságon egy arany-, két ezüst- és három bronzérmet nyert, fő versenyszámában, az 50 méteres uszonyos úszásban pedig új junior világcsúcsot úszott. Ugyanebben az évben a felnőtt korosztályos világbajnokságon még egy bronzérmet is sikerült nyernie. A 2003-as junior világbajnokságról két ezüst- és két bronzéremmel tért haza. A 2003-as felnőtt Eb-n 50 méteres uszonyos úszásban és a 4X100 méteres váltó tagjaként aranyérmet szerzett.

A Kecskeméti VSC 2007. szeptemberében igazolta le, az edzője Juhos Gergely lett.

A 2009-es tajvani Világjátékokra sportpályafutása egyik csúcspontjaként tekint. Annak ellenére, hogy nem sikerült dobogóra állnia, minden versenyszámában országos csúcsot úszott. A 2012-es évnek nagy reményekkel vágott neki, már a márciusi hazai rendezésű világkupa fordulón aranyérmet nyert. A csúcspont azonban az olaszországi Lignanoban rendezett felnőtt Eb volt, ahol kétszeres Európa-bajnok lett, 100 méter uszonyos úszásban pedig új Európa-csúcsot úszott. A két aranyérem mellé két bronzérmet is sikerült nyernie a nemzeti váltó tagjaként. A 2013-as kolumbiai Világjátékokon 100 méteres uszonyos úszásban aranyérmet szerzett.

– A Mátra lábától költözött az Alföldre. Nem volt szokatlan?
– Kicsit furcsa volt, de nagyon megszerettem ezt a várost. A kulturális élete nagyon jó. Mondjuk a sportélete nem annyira. Az egyéni sportágakkal nem foglalkoznak. Pedig, ha az önkormányzat nem áll mellénk, akkor a szponzor sem fog. Gyöngyösön lettem junior Európa-bajnok, és a polgármester csak nekem rendezett egy fogadást. Pénzjutalmat kaptam, elismertek a városban. De nem lovagolok ezen. Akik fontosak számomra, azok elismernek, és ez a lényeg.

Tizenegy évig, 1996 és 2007 között a Mátrai Erőmű Búvárklub sportolója, nevelőedzője: Veress András.

Az első jelentősebb nemzetközi eredményét 2002-ben érte el: a junior Európa-bajnokságon egy arany-, két ezüst- és három bronzérmet nyert, fő versenyszámában, az 50 méteres uszonyos úszásban pedig új junior világcsúcsot úszott. Ugyanebben az évben a felnőtt korosztályos világbajnokságon még egy bronzérmet is sikerült nyernie. A 2003-as junior világbajnokságról két ezüst- és két bronzéremmel tért haza. A 2003-as felnőtt Eb-n 50 méteres uszonyos úszásban és a 4X100 méteres váltó tagjaként aranyérmet szerzett.

A Kecskeméti VSC 2007. szeptemberében igazolta le, az edzője Juhos Gergely lett.

A 2009-es tajvani Világjátékokra sportpályafutása egyik csúcspontjaként tekint. Annak ellenére, hogy nem sikerült dobogóra állnia, minden versenyszámában országos csúcsot úszott. A 2012-es évnek nagy reményekkel vágott neki, már a márciusi hazai rendezésű világkupa fordulón aranyérmet nyert. A csúcspont azonban az olaszországi Lignanoban rendezett felnőtt Eb volt, ahol kétszeres Európa-bajnok lett, 100 méter uszonyos úszásban pedig új Európa-csúcsot úszott. A két aranyérem mellé két bronzérmet is sikerült nyernie a nemzeti váltó tagjaként. A 2013-as kolumbiai Világjátékokon 100 méteres uszonyos úszásban aranyérmet szerzett. Versenyzői pályafutásának megkoronázása volt a kolumbiai aranyérem -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!