Sport Bács-Kiskun

2013.08.26. 10:19

Huszonnégy órán át kerékpároztak a repülőtéren

Címkék#Kecskemét

Amit eltervezett, azt megvalósította. Igaz nehéz volt, nagyon nehéz, de elégedett magával Halápi Sándor a kétszeres velocipéd világbajnok.

Sz. T.

Az év elején hirdette meg a Budapest Sportiroda 12 és 24 órás kerékpárversenyét, aminek helyszínül a kiskunlacházi repülőteret választotta. Már ekkor szöget ütött a tiszakécskei Halápi Sándor fejébe, hogy el kellene indulnia. Nem egyszerű kerékpárral tervezte a versenyést, hanem velocipéddel. A nagy kerekű bringáról tudni kell, hogy tömörgumis és örökhajtó. Ezen kívül bőr nyerge van és csak egyféleképpen lehet fogni a kormányt. Ezzel már el is árultuk azt, hogy milyen nehéz vele kerékpározni még rövidtávon is, nem hogy órákon át, vagy egy teljes napon keresztül. De amit Halápi Sándor a fejébe vesz, azt teljesíti is. Tudta, hogy nem egyszerű feladatra vállalkozott, de kétszeres hosszú távú velocipéd világbajnok, ahol a versenyeken 160 kilométert tekert.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Halápi Sándor 24 óra alatt végül 417 kilométert tekert
[/caption]

Közel száz egyéni induló vállalta azt, hogy a hét kilométeres kifutón köröz majd egy teljes napon át. Sehol egy fa, sehol egy árnyék, csak a beton, néhány kanyarral. Szerencsére az időjárás kegyes volt, nem sütött nagyon a nap, nem fújt nagyon a szél és az eső sem esett. Halápi Sándor a legrosszabbnak az éjszakát mondta. No, nem azért, mert nem aludhatott, hanem mert a felhők eltakarták a holdat és sötét volt. Minden kerékpárosnak kellett ugyan első és hátsó világítást használni, de félelmetes volt az, amikor a gyorsan menők elsuhantak mellette, míg ő a magas nyeregben ülve tekert huszonöt kilométeres sebességgel. Mindössze kétszer pihent hosszabb időt az éjszaka folyamán. 450 kilométert szeretett volna kerékpározni, de ezen, menet közben változtatott és megelégedett volna a 400 kilométer felettivel. Végül is 417 kilométert sikerült teljesítenie. Elégedett magával, nagyon elfáradt, de így is huszonöt versenyzőtársát megelőzte.

A győzelmet a mindössze 23 éves mezőtúri Pályi Csaba szerezte meg, aki 798 kilométert kerékpározott, a 24 óra alatt, ami 33,25 kilométeres átlagsebességnek felel meg. A második helyezett budapesti Molnár Tamás 749, a harmadik komáromi Szőnyi Ferenc pedig 714 kilométert teljesített. A 12 órás páros versenyben a Havasi György Szabó Péter alkotta Hírös Pockok Honvéd SE párosa első helyen végzett 371 kilométerrel. A 24 órás versenyben a 3-4 fős csapatok között a Bencsik Lukács, Jeszenszki Péter, Szentirmai Péter összeállítású csapat a harmadik helyen fejezte be a versenyt 784 kilométerrel. Az 5-8 fős csaptok között a Tiszakécskei Vágtázó Sprinterek (Tari Gyuláné, Lénárt Tünde, Lázár István, Kőrös Anett, Radicsné Tóth Zsuzsanna, de Jonge Ákos, Lengyel Tamás, Pákozdi Krisztina) spinning kerékpáron 715 kilométert teljesített.
Új országos csúcs született a 798 kilométerrel. A régit Szőnyi Ferenc tartotta 758 kilométerrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!