Sport Bács-Kiskun

2012.08.10. 16:57

A pszichológia érdekli az olimpikont

Mosolygós, határozott, kiegyensúlyozott, sportszerű és a közös fotózásokat örömmel vállaló Hosszú Katinkával találkozhatott pénteken délután, aki a Baja sétáló utcájában járt. Az olimpikon úszónő a londoni történésekről és jövőjéről is beszélt.

Kubatovics Tamás

- Jól vagyok, élvezem a pihenést. Változott a véleményem a verseny vége óta. Egy olimpiát fel kell dolgozni, amihez idő szükséges.  Ez volt a harmadik olimpiám és ez tetszett a legjobban. Nagyon jól szervezettnek tűnt, a falu otthonos, az egész barátságos volt. Történtek jó dolgok és rosszak is, rengeteget tanultam ebből az olimpiából. Például döntőt eddig sosem úsztam. Egy olimpiai döntőnél az is izgul, aki egyébként nem, ezt éreztem a 400 vegyes előtt. Szerintem jól megy a feldolgozás. Előre nézek. Szeretném elérni azt az időt, amit kitűztem célként, de most nyáron nem sikerült. Célom, hogy 4:30 alá kerüljek. Lehet, hogy a kínai lány miatt 4:28-ra kell lemenni - mondta mosolyogva Hosszú Katinka, aki első alkalommal mondta ki nyilvánosan az említett   időket.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fényképezőgépek, telefonok őrzik az értékes közös felvételeket
[/caption]

- Nagyszerű volt Risztov Évi. Tudtam, hogy ez lesz a taktikája a tavalyi világbajnoki kizárása miatt. Kibírta a vezetést, visszaverte az amerikai támadását. Talpraállásáról is azt tudom mondani, hogy példaértékű. Úgy hagyta abba, hogy csalódott volt, mert „csak" többszörös vb-ezüstérmes volt, ami azért iszonyatosan nagy eredmény volt. Aztán visszatért és most olimpiai bajnok - kommentálta a meglepetés aranyat hozó bajnoknő teljesítményét.

Saját produkcióját elemezve pedig úgy vélte, hogy érzései szerint a formábahozásnál hibázhattak. - Dave Salonak rengeteg tanítványa volt az olimpián, közülük voltak, akik nagyon jól úsztak, mások kevésbé. Ha csak én úsztam volna kevésbé jól, akkor csak én lettem volna a hibás. Úgy éreztem magam, mint az Európa-bajnokságon, amire edzésből mentem, pihenés nélkül. Bennem több volt, mint amit ki tudtam adni. Nehéz volt, fáradtan úsztam. Lehet, hogy nem pihentem eleget a versenyre. Nem hiszem, hogy az Eb indulás befolyásolta volna az olimpiai szereplést. Jó edzés volt, utána még hat hetem volt a felkészülésre. Talán kicsivel hamarabb kellett volna visszavenni. Sikerült döntőbe jutni 200 vegyesen, amit nem lehetett kihagyni. Úgy éreztem, jobb vagyok 200 pillangón és döntőbe szerettem volna jutni. Viszont a pillangó után iszonyatosan nehéz volt a vegyes, nem volt bennem több a 8. helynél - értékelt Katinka.

-  Nem mondanám, hogy kívánom az úszást. Pontosabban azt igen, de a másfél-két hónapja elvégzett munkába most nem szívesen állnék bele. Szeptemberben megyek vissza, Dave marad az edzőm, három hét Los Angeles után a nyolc állomásos világkupa következik októbertől, utána rövidpályás Eb-n és vb-n is indulni szeretnék.  Most versenyzéssel szeretnék készülni, ez változatosabb a monoton munkánál. Tervezem, hogy továbbra is tanulok. Ha januárban el szeretném kezdeni a mesteri tanulmányokat, akkor szeptemberben jelentkezni kell. Engem most nagyon érdekel a sportpszichológia - vázolta a közeli és távolabbi céljait.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Katinka és az edző-barát Shane Tusup, aki boldog volt párja londoni úszásait látva. Akcentus nélkül képes kimondani, hogy: Köszönöm
[/caption]

- Sokan megállítottak, gratuláltak. Kicsit tartottam a fogadtatástól, hiszen tőlem érmet vártak és negyedik lettem, de nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam és mindenki az mondja, hogy talán majd a következő világversenyeken jobb lesz. Nagyon jól esik a biztatás - számolt be érzéseiről nyilatkozva Hosszú Katinka. Mint mondta: nem lepte meg, hogy 400 vegyesen 4:30-on belüli időt úszott a kínai olimpiai bajnok, mert ő is ezt célozta meg. Persze a részidőkre világszerte sokan kapták fel fejüket. De nem tartja lehetetlennek ezt az időt. Lesznek mások is erre képesek.

- Teljesen más vagyok mint négy éve. Akkor nem akartam már igazán úszni, csak az ösztöndíjért sportoltam. A következő négy évre pedig komoly céljaim vannak. Rióban ott szeretnék lenni, akár két olimpia is bennem lehet - vetett számot az úszónő. Hozzátette: ha most valaki garantálná a következő olimpia 4., 8., 9. helyezését, nem írná alá az ajánlatot. Legfeljebb akkor, ha a számsor 1-gyel kezdődne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!