Sport Bács-Kiskun

2011.11.17. 14:51

Új őrület: százezrek zsonglőrködtek a poharakkal - fotók

Különleges akcióban vettek részt csütörtök reggel félegyházi óvodások, iskolások és szüleik: műanyagpoharakat igyekeztek minél gyorsabban egymásra pakolni, majd a gúlákat ugyanilyen sebességgel szétszedni.

Hraskó István

Nem egyedül zsonglőrködtek: november 17-én szerte a világon 32 országban közel 376 ezer társuk teszi ugyanezt, hódolva egy Amerikából indult új őrületnek, szenvedélynek. Angol neve Speed Stacks, ötletes magyarítása Sport Pohar-Rak.

– Nyugodtan nevezhetjük sportnak is, világbajnokságot is rendeznek belőle. Hazánkban csak idén jelent meg, de már húsz oktatási intézményben használják a pedagógusok. Nagyon egyszerű, mégis innovatív játék, mely sokrétűen fejleszti a gyerekek képességeit. Így például a kognitív készségeket, a szem-kéz koordinációt, a kétkezűséget, a két agyfélteke összehangolását, az ujjak finom mozdulatait – mondta el Vízhányó Emília, a félegyházi megmozdulás szervezője.

A sportág nemzetközi szövetsége minden évben megrendezi a Speed Stacks világnapját. Tavaly több mint 318 ezren vettek részt egy minimum 30 perces pohárpakolásban 29 országban, közel 30 ezer intézményben. Úgy tűnik, a rekordot idén sikerül túlszárnyalni: négy országgal, köztük Magyarországgal bővült a mozgalom, és az előzetes regisztráció 376 056 főnél állt meg. A legtöbben természetesen az USA-ból neveztek (csak Texas államból például 67 ezren), hazánk „kezdőként” negyedik lett az országok közötti versenyben 2335 fővel. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bács-Kiskun megyéből két félegyházi csoport indult: a Jump Up Kötélugró Csoport, iskolás résztvevőkkel és szüleikkel illetve a Bercsényi Óvoda ovisai
[/caption]

Bács-Kiskun megyéből két félegyházi csoport indult: a Jump Up Kötélugró Csoport, iskolás résztvevőkkel és szüleikkel illetve a Bercsényi Óvoda ovisai. A körülbelül százötven "poha-rakó" zöme még csak ismerkedett az építés csínjával-bínjával, de pár fiatal így is hihetetlen ügyességgel rakta össze és szedte szét a gúlákat. A szervező kisfia, a nyolc éves Vízhányó Andris kezei különösen pörögtek: lemértük, egy háromszintes és két kétszintes piramist 4,78 másodperc alatt teljesített.

Így pakolja a poharat az egyik világrekorder:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!