Sport Bács-Kiskun

2008.08.08. 14:08

Elkezdődött az Olimpia!

Címkék#olimpia

Fellobbant az olimpiai láng. A XXIX. nyári játékok augusztus 8-tól 24-ig tartanak Pekingben.

MNO - Baon.hu

A világ legnagyobb sporteseményén 28 sportágban, 302 versenyszámban mérik össze tudásukat a sportolók, egy számmal többen, mint Athénban. Néhány versenyt más városokban rendeznek: a vitorlázást Csingtaóban, a lovaglást Hongkongban, a labdarúgást Csinhuangtaóban, Sanghajban, Senjangban és Tiencsinben. A magyar csapat 170 sportolóval képviselteti magát a pekingi játékokon.

Minden idők legnagyobb és legellentmondásosabb olimpiájának nevezik a szakemberek a ma (péntek) megkezdődött nyári játékokat. A pekingi olimpia a helyi adottságok és a valaha befektetett legtöbb pénz miatt a legnagyobb, a politikai berendezkedés és hatalomgyakorlás miatt pedig a legellentmondásosabb címre pályázik. De hogy megtudjuk, valójában milyen olimpiát is rendezett az ázsiai ország, arra augusztus végéig várni kell.


A magyarok 16:01-kor voultak fel az olimpiai stadionban.


Pályázat

A 2008-as olimpia megrendezésére a világ tíz nagyvárosa, Bangkok (Thaiföld), Isztambul (Törökország), Havanna (Kuba), Kairó (Egyiptom), Kuala Lumpur (Malajzia), Oszaka (Japán), Párizs (Franciaország), Peking (Kína), Sevilla (Spanyolország) és Toronto (Kanada) nyújtott be pályázatot, közülük öt került be az utolsó körbe. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 112., 2001. július 13-án Moszkvában megtartott közgyűlésén a tagság 56 szavazattal, abszolút többséggel választotta ki helyszínül Pekinget.

A láng útja

Az olimpiai láng útja már nagyon régen nem váltott ki olyan sok ellentétes érzést a világ közvéleményéből, mint most, a 2008-as pekingi játékok előtt. Az egyébként a béke üzenetét hordozó fáklya érkezését és áthaladását nagyon sok helyen hatalmas demonstrációk, utcai összecsapások kísérték. Az előzmény: a Kína által az 50-es évek vége óta megszállás alatt tartott Tibetben az 1959-ben levert felkelés 49. évfordulóján ismét zavargások törtek ki, a világban pedig felerősödött a Tibet függetlenségéért harcolók hangja.

Egy kis köd...

A hatóságok a 3,3 millió pekingi személyautó közel felét vonták ki egy időre a forgalomból, leállították az építkezések nagy többségét, valamint jelentős mennyiségű gyárat zártak be ideiglenesen a légszennyezettségi mutatók javítása érdekében. „Ezek nem egyszeri intézkedések. Hosszú távon befolyásolhatják Peking klímáját, és biztos vagyok abban, hogy Kína továbbmegy azon az úton, amelyen elindult, így ha később visszatérünk ide, kellemes meglepetésekben lesz részünk” – jelentette ki a NOB elnöke.

 



A megnyitó



A megnyitóünnepség minden olimpián színpompás kulturális esemény, művészi élményt nyújtva annak is, akit a sport úgy általában nem lelkesít fel igazán. A négy évvel ezelőtti athéni megnyitóünnepség feladta a leckét a pekingi szervezőknek. A ceremónia helyi idő szerint este 8 óra 8 perckor kezdődött a pekingi nemzeti stadionban, a „Madárfészek”-ben. (magyar idő szerint 14:08-kor). A nyolcas a kínai kultúrában szerencseszám, a jólét, az egészség, a bizalom, a remény jelképe.

A megnyitót több mint 170 országban közvetítették élőben. Az olimpián egyébként kétszáznál is több ország majdnem 11 ezer sportolója vesz részt. A magyar csapat 170 fős, a megnyitón Kammerer Zoltán vitte hazánk zászlóját.

 

 

 

 

 

MNO - Baon.hu A megnyitót több mint 170 országban közvetítették élőben. Az olimpián egyébként kétszáznál is több ország majdnem 11 ezer sportolója vesz részt. A magyar csapat 170 fős, a megnyitón Kammerer Zoltán vitte hazánk zászlóját. A magyarok 16:01-kor voultak fel az olimpiai stadionban. A Madárfészek, vagyis az Olimpiai stadion Peking: az elmaradhatatlan pára és szmog Az Olimpia hivatalos logója A magyar csapat az Olimpián -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!