Sport Bács-Kiskun

2008.07.30. 10:26

XIX. – 1968. Mexikó

Címkék#olimpia

BAON


• Tíz nappal a megnyitó ünnepség előtt, mexikói katonai alakulatok mintegy 300 demonstrálót öltek meg a Tlatetoloco-i mészárlás néven elhíresült diák- és pedagógustüntetés során. A NOB köreiben felmerül az első, latin-amerikai országban megrendezendő olimpia elhalasztásának gondolata is.

• A mexikói Norma Enriqueta Basililo az olimpiai megnyitó ünnepségek történetének első női lánggyújtója.

• Mexikóváros igen magas (2240 méter) tengerszint feletti magassága hatalmas erőpróba elé állítja a sportolókat. Az oxigénszegény levegő miatt nehézkes az akklimatizálódás. A körülmények a rövid, de intenzív erőkifejtést igénylő futó-, ugró- és dobószámokat segítik, de hátrányosan befolyásolnak minden, két percnél tovább tartó futószámot, valamint kerékpár- és úszóversenyt.

• Első alkalommal versenyeznek külön csapatokban az NSZK és az NDK sportolói, ez utóbbiak Kelet-Németország néven.  

• Bob Beamon, amerikai atléta első kísérletére megugrott 890 cm-es távolugró világcsúcsa 55 cm-rel (!) jobb eredmény, mint az előző világrekord. Egészen 1991-ig kell várni, amíg honfitársa, Mike Powell képes ezen a kozmikus eredményen javítani. Beamon eredménye a mai napi olimpiai csúcsnak számít.

• Dick Fosbury, amerikai magasugró aranyérmét elsősorban szokatlan technikájának köszönheti, mely Fosbury-flop néven vonult be a sportág történetébe és a mai napig az egyik meghatározó magasugró-technikának számít. Az oregoni sportoló eredménye 224 cm.

• A 200 méteres síkfutás eredményhirdetése alatt két színes bőrű atléta, az aranyérmes Tommie Smith és a bronzérmes John Carlos mezítláb, lehajtott fejjel, fekete kesztyűbe bújtatott öklüket a magasba emelve állnak a dobogón. A megdöbbentő akcióval az Egyesült Államokban tapasztalható faji megkülönböztetés elleni tiltakoznak. A NOB büntetése igen szigorú: azonnali kizárás az olimpiáról és életre szóló eltiltás a további versenyzéstől.

• George Foreman későbbi profi világbajnok aranyérmet szerez a nehézsúlyú ökölvívók között. 

• Vera Caslavska 4 aranyérmet nyer a női torna különböző versenyszámaiban. Szovjet ellenfelei felett aratott győzelmei különösen a néhány hónappal korábbi, Csehszlovákia elleni szovjet invázió miatt kap drámai jelentőséget. A csehszlovák tornásznő a gerendaversenyen ezüstérmet szerez. Az eredményhirdetés alatt a dobogó második fokán állva a szovjet himnusz közben látványosan lehatja fejét, így tiltakozik a szovjet intervenció ellen. 

• Elvégzik az első doppingteszteket, a vizsgálatok során elsősorban narkotikumok és stimulálószerek után kutatnak. Az első pozitív esetet a svéd öttusázó, Hans-Gunnar Lilienwall produkálja, szervezetében a megengedettnél nagyobb mennyiségű alkoholt mutatnak ki.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!