Sport Bács-Kiskun

2008.07.26. 23:02

III. – 1904. St. Louis

Címkék#olimpia

-

• Bár az Amerikai Olimpiai Bizottság eredetileg Chicagónak ítéli oda az Újvilág első olimpiájának rendezési jogát, a St. Louisban rendezendő Világkiállítás rendezőbizottságának nyomására végül a Mississippi-parti városba kerül át a rangos sportesemény. Sajnos a több mint 4 és fél hónapig tartó rendezvény ezúttal is belevész egy másik nagy kiállítás kavalkádjába.

• Első alkalommal adnak át aranyérmet az olimpiai bajnoknak, ezüstöt a második helyezettnek és bronzot a harmadiknak.

• Első ízben szerepel az olimpia műsorában a szabadfogású birkózás és az ökölvívás. Ez utóbbi sportágban minden súlycsoport győztese az eggyel magasabb kategóriában is elindulhat. Így lett – egyedülálló módon – ugyanazon az olimpián két súlycsoportban is olimpiai bajnok az amerikai, Oliver Kirk.  

• Az ún. Antropológiai Napon az afrikai és az indián bennszülött törzsek tagjai megalázó körülmények között versenyeznek egymással és adnak számot kultúrájuk és a sport kapcsolatáról.

• Az úszóversenyeket a kiállítás területén található szabálytalan alakú tóban rendezik meg, ahol az iránytartást a szabálytalan oldalfalak rendkívüli mértékben megnehezítik. A versenyek starthelye néhány összetákolt tutaj, amely indításkor a 7-8 ember súlya alatt igencsak lesüllyed, ráadásul az elugrás pillanatában hátra is csúszik.

• Az egyik legfigyelemreméltóbb teljesítmény a 6 érmet (köztük 3 arany) megszerző amerikai tornász George Eyser nevéhez fűződik, különös tekintettel arra a körülményre, hogy az amerikai sportoló egyik lába faláb.

• Archie Hahn, a Milwaukee-i Meteor az olimpiák történetének első atlétájaként megnyeri mind a 100, mind a 200 méteres sprintszámot, sőt a 60 méteres távon sem talál legyőzőre. 200 méteren elért 21.6 mp-es eredményét csak 28 év múlva javítják meg. 

• Egyedülálló érdekesség az olimpiák történetében, hogy két diszkoszvető, az amerikai Martin Sheridan és honfitársa Ralph Rose centiméterre azonos (39.28m) eredményt érnek el. A bírók által elrendelt, mindent eldöntő dobás végül Sheridannek sikerül jobban.

• Úgy látszik nem múlik el olimpia maratoni-botrány nélkül. A rendkívüli hőségben megrendezett eseményt az akkor még engedélyezett különféle ajzószerek hatása alatt versenyző, halálközeli állapotban célba érkező amerikai Thomas Hicks nyeri, miután diszkvalifikálják honfitársát Fred Lorzot. A kizárás oka az, hogy utóbbi versenyző a táv jelentős részét egy autóban utazva tette meg, amiből csak a verseny legvégén szállt ki, hogy aztán célba legalább futva érkezzen meg. Lorz végül azzal mentegetőzik, hogy mindezt csak tréfának szánta…

• Az 50 yardos gyorsúszás, versenybírók által megismételtetett döntőjét a magyar Halmay Zoltán végre meggyőző fölénnyel nyeri az amerikai Scott Laery előtt.

• Hazánkat az olimpiák történetének legkisebb létszámú, de talán legeredményesebb csapata képviseli. A mindössze négyfős küldöttség egyetlen sportágban, az úszásban szerzi meg két arany, egy ezüst és egy bronzérmét…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!