Sport Bács-Kiskun

2008.01.21. 17:25

Hirling József 80 éves

Lovardaedzéssel lepték meg a 80. születésnapját követő első napon, január 20-án a Lovasiskola fedeles lovardájában a volt tanítványok Hirling József nyugállományú határőr ezredest, Kiskunhalas Város „Pro Urbe” díjas polgárát, a Magyar Lovas Szövetség „Széchenyi” díjjal, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés „Bács-Kiskun Megye Sportjáért” kitüntetettjét, a magyar katonai lovas kultúra ápolásának meghatározó személyiségét, a hazai és az egyetemes lovassport korszakot felépítő sportvezetőjét.

Kovács Iván

A közel százfős meghívott vendégsereg ütemes tapssal fogadta a tucatnyi lovassal bevonuló Hirling Józsefet, aki a megszokott katonás lovarda rendet követelve egy órán át tartotta a jól felépített edzést. A lovak és a lovasok a munkától izzadtak, miközben a közönség lelkes kacajjal fogadta az „öreg” csípős - lovasokat precízebb feladat végrehajtásra ösztönző – megjegyzéseit. A szervezők gondos figyelme arra is kiterjedt, hogy „születésnaposra” vegyék a pályát, amelyben két olyan akadályt helyeztek el, amelyek megterített asztalokon felrakott pezsgős akadályt jelentettek a lovasoknak. A pezsgős gátat persze egyetlen lovas sem verte le. Az edzés végén Hirling József értékelte a lovasokat és következett a köszöntés.

- Hát tényleg megleptek a Tuska Paliék!” – jegyezte meg Hirling József, majd azt mondta: „10 évvel ezelőtt, amikor - ugyan halódva – még működött a határőr lovasiskola felsorakoztak a hivatásos és sorkatonák, hogy megköszöntsenek, de ez most sokkal spontánabb volt. Olyanoknak tarthattam ismét edzést, mint a Sós Attila, a Fodor Gábor, a Füzér Gábor, vagy a Sebők János, akik a kezem alatt váltak országos, nemzetközi sikereket elérő lovasokká. A többieknek is köszönöm ezt a szeretetteljes és hasznos ajándékot.

- Külön öröm, hogy eljöttek a nagy öregek is Suti István, Varró József, Krizsán János, Szabó K. János, de itt volt Dózsa Károly is akivel a sport mellett a határőr lovas szakmai munkát végeztük hosszú évekig és nem szabad kihagynom Prutkai Zoltánt, vagy Széplaki Pált sem, akik olykor konkurens egyesületeket képviseltek, de mindig tiszteltek. A Balogh Jánosnak - az iskola jelenlegi üzemeltetőjének -, pedig sok erőt és kitartást kívánok, hogy újra életet leheljen a lovasiskola létesítményeibe, mert nekem a legnagyobb ajándék még is csak az, amikor mindennap lódobogást hallhatok a szomszédból.

Hirling József és a vendégei az edzést követő pezsgős koccintás után közös ebéden vettek részt abban a lovasoknak kialakított pihenőhelyiségben, ahol a teríték fontos része volt a Határőr Dózsa SE elmúlt 50 évének képes kiállítása.

Ezek is érdekelhetik