SÉTA

2008.03.03. 15:30

Örök kedvencem: Agatha Christie

Agatha Mary Clarissa Miller néven 1890-ben látta meg a napvilágot Torquayban.

Csontos Zsuzsanna, 9.d, Bolyai

1914-ben feleségül ment első férjéhez Archibald Christiehez. Az első világháború alatt ápolónőként dolgozott, majd kiismerte a méregkeverés művészetét. 1920-ban jelent meg első regénye A titokzatos Styles-i eset címmel. Itt nyomoz először a később világhírnévre szert tevő tojásfejű, alacsony, belga mesterdetektív Hercule Poirot. Különleges személyiséget alkotott figurájának Agatha. Rendkívül szerény, kibírhatatlanul piperkőc, a szögletes formát előnyben részesíti és hatalmas bajusszal rendelkezik.

Ezzel a regénnyel indult meg Poirot hosszú pályafutása, melyben rengeteg gyilkosság, lopás, rablás, cselszövés bonyolult szálait bogozta ki. Hű követője is akad, méghozzá Arthur Hastings kapitány, akivel az olvasó könnyen azonosulni tud, mivel Poirot mester sosem magyarázza el ötleteit még mielőtt az összes gyanúsított előtt fel nem fedné kártyáit. Sőt, gyakran teljesen érthetetlen kérdést tesz fel a detektív, aminek az értelmére természetesen csakis az utolsó fejezetben derül fény az elmaradhatatlan összejövetelen, ahol az összes gyanús és gyanútlan szereplő részt vesz. Mindenki füle hallatára Poirot mindent megmagyaráz, a rejtélyes részleteket, a hazugságokat (ugyanis szinte minden szereplő hazudik!) és végre fény derül a furfangos gyilkos személyére. Az olvasó az egész regény alatt gyártja az elképzelésit általában fejezetenként változtatva az elkövető személyét. Hiszen Agatha mesterien befolyásolja az olvasó gondolatait, mégpedig úgy, hogy az illető észre sem veszi.

Ha esetleg valaki nem kedveli a hosszabb regényeket, azoknak Agatha rövid novellákat is kínál, melyekben öt perc alatt egy komplett bűncselekmény szálait vázolja fel.
Agatha kitalált egy versenytársat is Poirotnak, Miss Marple személyében. Először 1930-ba tűnt fel a Gyilkosság a paplakban című regényben. Látszólag egy átlagos vénkisasszony. A valóságban viszont egy brilliáns elméjű idős hölgy. Egy kitalált falucskában St. Mary Meadben él. Kedvenc elfoglaltsága a kötögetés, bizalmas beszélgetések kihallgatása és gyanútlan áldozatok kifaggatása ártatlan kérdések segítségével. Bármerre utazzon is, legyen az az Antillák vagy egy Londoni szálló, mindenhol bűnténybe botlik. A helyi rendőrség tanácstalan vagy hibás elképzelései vannak, és az idős hölgy felvilágosítja őket a következtetéseiről, ami természetesen csakis a tökéletes megoldás lehet.

Sok kevésbé ismert, rendszerint amatőr nyomozójelöltet alkotott még a krimikirálynő. Van még egy érdekes szereplője, aki ugyan nem nyomoz, de mégis különleges. Ariadne Oliver egy krimiírónő, aki magát Agathát formázza. Több műben is szerepel kicsit hóbortos híresség. A Gloriett a hullának című műben egy kerti mulatságon (melyet ő szervezett) egy valódi hullára bukkantak.
Ha esetleg valaki idegenedik az olvasástól, annak jó hírrel szolgálnak a filmrendezők, akik filmvászonra vitték a rejtélyes bűnügyek kinyomozását. Ugyan, a filmből sok mindent - sokszor szereplőket is - kihagynak, és kicsit átírják.
Ezért ajánlanám egy Agatha könyv kézbe vételét, ha egybe belekezdesz, úgy sincs megállás, és csak azt veszed észre, hogy krimirajongó lettél!

Hamisítatlan krimirajongó lévén ki más is lehetne a kedvencem, mint Agatha Christie?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!