SÉTA

2007.11.07. 15:05

Mit mond a szakember?

Az ételekkel, italokkal kapcsolatos fő kérdés: „Egészség, vagy élvezet?” A válaszadást ez esetben egy szakemberre bíztam, Dr. Váry Attila, bajai gasztroenteorológusra.

Harkai Lilla 8.b

K: Ön szerint meg lehet találni az arany középutat egészség és élvezet között?

F: Hát, mindenképpen meg lehet találni, mert, ha mindentől megtartóztatjuk magunkat, akkor az élet szépségeitől, élvezeteitől veszünk el, de a mértékletesség követendő. A legtöbb ártalmas étel, vagy élvezeti szernél megvan az amiről tudjuk, hogy biztosan nem árt. Ha az italoknál tartunk, az alkohol az, amiről érdemes szót váltani. Az alkohol ártó hatása különféle országokban máshogy nyilvánul meg. Magyar ember ugye bort iszik.

A férfiaknál kettő, a nőknél egy deciliter mennyiség, ami biztosan nem árt. A bornak természetesen segítő hatása is lehet, egy egészséges mérték fogyasztása még javára is válhat az embernek. A pálinkából még a napi fél deci is soknak számít, mivel sokkal nagyobb az alkoholtartalma, négyszer annyi, mint a borban. 

K: Mit gondol a fiatalok toplistáját levő kóláról, chipsről, gyorskajákról és társaikról?

F: A kóla valamennyi ital közül a legártalmasabb és legkerülendőbb. Ennek három fő oka is van. Első a cukortartalma, ami igen nagy, és a kóla túlzott fogyasztása hosszú távon elhízáshoz vezethet. Négy liter kóla fedezi az egy napi kalóriaszükségletet. Második káros tartalma a nagy savtartalma, harmadik pedig a magas koffeinmennyisége. Ami a chipseket illeti, hatalmas marketingje miatt igen csak csábító, akkor is esszük, mikor nem vagyunk éhesek, főleg tévénézés közben fordul elő, csakhogy a nassolás egy rendkívül rossz szokás. Úgy gondolom, egy másfél órás filmet végig lehet nézni evés nélkül. A híres McDonalds is felismerte, hogy bár megtartva a régieket, új, egészségesebb termékeket állítson elő. Intő példa a kísérlet, amit egy rendező követett el. Egy hónapon keresztül csak gyorskaját fogyasztott, eredmény: magas vérnyomás, cukorbetegség, plusz kilók.

K: Mit tanácsol a tinédzsereknek ezek helyett, ha nassolni támad kedvük?

F: Ezek helyett inkább gyümölcsöket tudok ajánlani, amik nem csak finomak, egészségesek is. Ha éhesek vagytok, csillapítsátok ezzel főbb étkezések között az étvágyatokat!

K: Mennyit engedhetünk meg magunknak az édes élvezetekből?

F:  Ha valaki fizikai munkát végez, annál nincsen gond. Aki rendszeresen sportol, az nyugodt szívvel egyen csokoládét. A túlsúlyos emberek inkább kerüljék az édes élvezeteket.

K: A mozgás mennyire számít az egészséges életmód híveinek?

F: A mozgás alapvetően fontos. Egészségügyi problémák megoldására is alkalmas, égeti a kalóriát, és még szórakoztat is. Én azt mondom, aki fiatal, van ereje, ideje sportolni, az számítógépezés helyett menjen el a barátaival biciklizni, mozogni, élvezni a napsütést. A játékos sport pedig nem csak hasznos, hanem egyben mulattató.

Harkai Lilla 8.b -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!