Segítünk!

2007.08.02. 12:03

Bevallásról, nyugdíjról

Február közepéig kellett volna benyújtania az adóbevallását egyik olvasónknak, de rajta kívül álló okok miatt nem tehette.

T. V.

Szeretné pótolni a hiányt, de nem mer bemenni az adóhivatalba. Mire számíthat? Az APEH tájékoztatása szerint: aki elmulasztotta időben beadni a bevallást, az év végig még megteheti az eredeti nyomtatványon. Mindenképpen ez az olcsóbb megoldás. Ugyanakkor számít az is, hogy miért mulasztotta el ezt a kötelezettségét. Ha akadályoztatva volt, akkor az akadály megszűnésétől számított 15 napon belül kell pótolnia a bevallást, és egyúttal igazolási kérelmet kell benyújtania.

Ha ezt pozitívan bírálják el, akkor az ügy nem számít majd bevallási késedelemnek. Ha viszont negatív az elbírálás, vagy nincs igazolási kérelem, akkor a bevallás késettnek minősül. Ebben az esetben százezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki az adóhivatal.


* * *

Hamarosan munka nélkül marad egyik, 1953-ban született közalkalmazott olvasónk. Tudja, hogy neki 59 éves koráig kellene dolgoznia, de nem lesz hol. Kérdése, hogy számíthat-e az előrehozott, csökkentett összegű nyugdíjra. Sajnos, nem. Ez a bizonyos 59 év az Õ esetében már az előrehozott nyugdíjra vonatkozik, hiszen egyébként csak 62 évesen mehet nyugdíjba. A csökkentés pedig csak akkor áll fenn, ha a ledolgozott éve csak a csökkentett összegÛ nyugdíjhoz elegendő, annak ugyanis magához a korhatárhoz nincs köze.


Címkék#Segítünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!