Segítünk!

2007.04.02. 12:25

Segítünk: Értéknövelő-e a beruházás?

Címkék#Segítünk!

Árulja a házát egyik olvasónk. Most komoly érdeklődőre akadt, és úgy tűnik, hogy sikerül tisztességes árban megegyezniük.

T. V.

Az ingatlant egyébként három éve vette, jóval alacsonyabb árért, mint amenynyiért most el tudná adni. Másik ingatlant azonban nem szeretne vásárolni. Ettől függetlenül úgy számolja, hogy nem kellene ingatlanadót fizetnie, ha mindazt el tudná számolni, amit azóta ráköltött a házra.

Többek között bevezette a gázt, most viszik a csatornát, felújította a régi fürdőszobát, és sokkal tetszetősebben festette ki a helyiségeket, mint amilyenek előtte voltak. Most azonban azt hallotta, hogy ezek közül nem minden számít értéknövelő beruházásnak. Így viszont már fizetnie kellene ingatlanadót. A kérdés: mit számolhat el?

Olvasónknak tavaly még biztosan számolnia kellett volna az adófizetéssel, ám ettől az évtől lehet, hogy mentesülhet alóla. Tavaly még a gáz bevezetése például értéknövelő beruházás volt, de az állagmegóvás már nem számított annak. 2007. január 1-től azonban változott a törvény.

Az APEH tájékoztatása szerint jelenleg értéknövelő beruházásnak minősül a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott korszerűsítés, ami a lakás akadálymentesítését jelenti, valamint az értékesítést megelőző 24 hónapon belüli állagmegóvás, ha az értéke meghaladja az ingatlan eladási árának öt százalékát. Ezeket a kiadásokat szintén számlával kell igazolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!