Segítünk!

2007.04.24. 10:10

Az internetes bevallásról

Címkék#Segítünk!

Évek óta egyedül készíti el adóbevallását egyik olvasónk. Most már van rá lehetősége, hogy ezt interneten tegye meg.

T. V.

Csakhogy nem tudja, ez miként lehetséges, ám enynyiért nem akar könyvelőt fizetni. Azt is szeretné tudni, hogy így valóban kizárható-e bármilyen hibalehetőség.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint az internetes bevallásra jelenleg kétféle módszer létezik.

Az egyszerűbb változat lényege: az APEH honlapján (www.apeh.hu) a nyomtatványkitöltő program segítségével kell kitölteni a bevallást, majd kinyomtatni, aláírni és postázni az adóhivatalnak.

A második, fejlettebb változatnál papír nem mozog, nincs sorban állás a postán, illetve az APEH ügyfélszolgálatán. Ott a nyomtatványkitöltő program segítségével elkészített bevallást az interneten keresztül lehet továbbítani. Valójában ezt hívják elektronikus bevallásnak, amit a www.magyarorszag.hu honlapon található ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy az okmányirodánál felhasználói azonosítót és jelszót kérjen az olvasó. Az elektronikus bevallás beérkezéséről az adóhatóság rövid időn belül visszaigazolást küld, ezenkívül a folyószámla lekérdezésére is lehetőség van. A nyomtatványkitöltő program használatakor számszakilag bizonyosan hibátlan bevallást készítünk, de más tévedéseket (például elírásokat) a program nem vehet észre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!