Segítünk!

2007.03.31. 16:42

Segítünk: Gyesről jövet új munkát kap

Címkék#Segítünk!

Mostanáig gyesen volt egyik olvasónk. Menne vissza a munkahelyére, ám úgy tűnik, hogy ott egy kis meglepetés várja.

T. V.

Másik munkakörbe akarják ugyanis helyezni, mint amelyikből gyesre ment. Az okát nem tudja. Az egyik kérdése, hogy megteheti-e ezt a munkáltató az ő beleegyezése nélkül. A másik kérdése, hogy mi történik akkor, ha nem fogadja el az új munkakört.

Dr. Györkis István ügyvéd szerint az alaphelyzet az, hogy a gyesről visszatérő munkavállalót abba a munkakörbe kell visszahelyezni, amelyikből gyesre ment. A törvény szerint ugyanis az nem lehet indok, hogy közben a helyére mást vettek fel.

Más a helyzet azonban, ha például megszűnik a kérdéses munkakör. Csakhogy ilyen esetben a munkaszerződés módosítására van szükség. Ezt pedig egyoldalúan nem lehet megtenni. Ha mindkét fél – tehát a munkavállaló is – beleegyezik a módosításba, akkor lehet róla szó.

Amennyiben a régi munkakör megszűnik, és az új munkakört olvasónk nem fogadja el, akkor felmondhatnak neki azzal az indokkal, hogy nem tudnak számára megfelelő munkát találni. Persze, ezt is csak a munka törvénykönyvének és a meglévő szerződéseknek megfelelően lehet megtenni. Tehát a felmondási idő betartásával, az esetleges végkielégítés kifizetésével, és mindezt természetesen kizárólag a gyes letelte után.

Ugyanez a helyzet akkor, ha esetleg létszámleépítés van az adott cégnél, és ezért szűnik meg a munkaviszony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!