Segítünk!

2007.03.29. 10:52

Segítünk: Ápolás vagy őstermelés?

Címkék#Segítünk!

Ápolási díjat kap egyik olvasónk, ám emellett őstermelő is. Most nem világos számára, hogy őstermelőként kell-e egészségügyi járulékot fizetnie.

T. V.

Elmondása szerint ugyanis az ápolási díjból vonják a 21 százalék társadalombiztosítási járulékot. A könyvelő azt mondta olvasónknak, hogy csak akkor nem kell fizetnie, ha visszaadja az őstermelőit. A kérdezőnek nem egészen egyértelmű, hogy miért kellene kétszer fizetnie.

Amit a könyvelő mondott, az akár igaz is lehet. A fő szabály az, hogy amennyiben érvényesítve van az őstermelő értékesítési betétlapja, akkor minden olyan esetben biztosítottá válik, amikor nincs egyéb jogviszonya. Ez érvényes olvasónkra is. A törvény szerint ugyanakkor a biztosított őstermelő nem köteles járulékot fizetni arra az időszakra, amikor ápolási díjban részesül, feltéve, hogy az őstermelői tevékenységet személyesen nem folytatja. Elképzelhető tehát, hogy a könyvelő azért mondta, hogy vissza kell adnia az őstermelőit, mert olvasónk személyesen végzi ezt a tevékenységet, és ez a jövőben sem változik. Akkor pedig valóban csak két lehetőség lesz: fizetni vagy felhagyni az őstermelői tevékenységgel.

Ugyanakkor az ápolási díj járulékairól olvasónknak tévesek az információi. Ebből ugyanis csak 8,5 százalék nyugdíjjárulékot vonnak. A társadalombiztosítási járulékot a központi költségvetés fizeti mindazok után, akik ápolási díjban részesülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!