Segítünk!

2007.03.28. 11:14

Segítünk: A kórházi napidíjról

Címkék#Segítünk!

Onkológiai kezelésre jár egyik olvasónk a kecskeméti megyei kórházba. Az egyik gondja, hogy a betegfelvétel hosszadalmas.

T. V.

Nem érti, hogy miért nem dolgoznak többen a betegfelvételnél. A másik problémája a kórházi napidíjjal van. Ha például kedden délelőtt fekszik be kezelésre, és csütörtökön délelőtt kijön a kórházból, akkor ez összesen két éjszaka és hat étkezés. Csakhogy nem két napra kérik a napidíjat, hanem három napra. Ugyanakkor, aki a távozó beteg helyére jön, attól is elkérik a háromszáz forintot.

Horváth Attiláné, a kórház sajtóreferense lapunknak elmondta: mint minden egészségügyi intézménynek, úgy a kecskeméti megyei kórháznak is takarékoskodnia kell. Ez vonatkozik a munkaerőre is, hiszen a létszám adott, és ha a betegfelvételhez több dolgozót osztanak be, akkor kevesebb jut a tényleges betegápolásra.

Ami a kórházi napidíjat illeti: erről jogszabály rendelkezik. Egyébként a 300 forint nem az étkezésre vagy az ott töltött éjszakára vonatkozik, hanem a teljes kórházi szolgáltatásra. A beteget úgy a beérkezés, mint a távozás napján egyaránt vizsgálják, kezelik.

Ugyanez igaz arra, aki esetleg a távozó beteg helyébe érkezik. Ezzel kapcsolatban lényeges az is, hogy a napidíj – a vizitdíjhoz hasonlóan – nem költségarányosan fizetendő, hanem egységes. Tehát ugyanannyit kell fizetni – függetlenül attól, hogy az adott betegség kezelése, ellátása naponta mennyibe kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!