Hirdetés

2024.04.05. 14:49

Cziffra Györgyre emlékeznek a neves művészek a kecskeméti Hírös Agórában

Cziffra György, a 20. század egyik legnagyobb zongoraművésze szabad lélek volt, aki nem ismert határokat sem a művészetben, sem az országok között. Az emlékére rendezett koncert az ő szellemét idézi: bátor és örömteli kalandozás a műfajok között, mindig a legmagasabb színvonalon.

PR cikk

Cziffra már 30 éve nincs közöttünk, de tündöklő tehetségének emléke ma is eleven. Művészete, élete és munkássága előtt tiszteleg az az öt állomásos koncertsorozat, amelynek első hangversenyét Kecskeméten, a Hírös Agóra Kulturális Központban tartják meg 2024. május 3-án „A ZENE SZABADSÁGA – Cziffra György emlékkoncertek Balázs Jánossal” címmel.

 

Az eseményen Cziffra György klasszikus zenei örökségét Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje idézi fel. Sokan tudják, hogy Cziffra György jó ideig bárzongoristaként is működött, így pályafutásának ez a műfaj is a fontos része. Erre emlékezve Gubik Petra Junior Prima-díjas színművész az 1950-es évek pesti lokáljainak hangulatát varázsolja a színpadra. Cziffra cigányzenész családból származott – édesapja sikeres cimbalmos volt – a cigány zenei gyökerek nagy hatást gyakoroltak a klasszikus zeneművészeti kiteljesedéséhez. Ezt a gazdag, és máig rendkívül népszerű világot Sárközy Lajos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zenekara képviseli ezen az estén a Hírös Agórában.

Fókuszban_webkép - 1

„Ahhoz, hogy nagy gondolatok, furcsa démonok, alkotó eszmék világát életre keltsem, tökéletes technikai tudásra van szükségem. Erre törekszem. A virtuozitást mindig eszköznek éreztem ahhoz, hogy a művek lényegét kifejezhessem..." – nyilatkozta egyszer Cziffra György. Akik ellátogatnak az emlékkoncertre, meggyőződhetnek róla, hogy e tekintetben a fellépő művészek Cziffra nyomdokait követik. A kecskeméti premier után a koncertsorozat további állomásai: Pécs (május 8.), Győr (május 10.), Debrecen (május 24.) és Szeged (május 30.).

A Cziffra György emlékkoncertek annak a rendezvénysorozatnak a részét képezik, melynek fővédnöke Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, és amelynek kiemelkedő eleme lesz az év végén megnyíló, több külföldi helyszínen is bemutatkozó Cziffra Vándorkiállítás. Igazi különlegesség lesz a Cziffra György előtt tisztelgő Országos Bárzongorista-verseny is, amelynek a budapesti Gerbeaud Cukrászda ad otthont 2024. június 10-11-én.

Változatosság, nyitottság és mindig igazi művészi élmény – ez Cziffra György szellemisége. Ünnepeljük együtt kiemelkedő zongoraművészünket, a legnagyobb magyarok egyikét!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában