szponzorált tartalom

2020.01.08. 11:52

Negyedszázada véd érdekeket

Visszatekintés 25 éves a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 1994. november 5-ei alapítással, megyei bírósági bejegyzéssel jött létre a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amely a következő év első napján kezdte meg működését. Mindmáig a köztestület legfőbb jellemzője, hogy szolgáltat, s hogy a térség valamennyi vállalkozásának az érdekeit képviseli.

„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” Gróf Széchenyi István megfogalmazása adta a kezdő lendületet. Kétségtelen, hogy nem volt könnyű az akkor kis- és közepes vállalkozások, valamint a kényszervállalkozások körében felismertetni az önszerveződés lehetőségét és erejét. Kitartó munka kellett az érdekképviselet kialakításához.

Hamar beindítottuk tanácsadó szolgálatunkat jogi, munkaegészségügyi, vám- és külkereskedelmi, kereskedelemfejlesztési területeken és üzleti ajánlatokat közvetítettünk. Információszolgáltatással, oktatással, szakmai utak szervezésével, hazai és külföldi kiállítások rendezésével, külkapcsolatok felvételével, konferenciákkal segítettük a vállalkozásokat, akik közül különös figyelmet szenteltünk a tőkehiánnyal küzdő, kezdő vállalkozásoknak.

Az 1995 és 2000 közötti kötelező tagság idején kiépítettük a megyei ügyfélszolgálati hálózatot, vagyis irodát nyitottunk Kalocsán, Baján, Kiskunhalasan és Kiskőrösön a „Közel a vállalkozásokhoz!” kamarai törekvés jegyében.

Működésünk második évében kezdtük el a mesterképzést és vizsgáztatást, hogy közvetve mi is gondoskodjunk a korszerű szakmai utánpótlásról. Köztudott, hogy a szakmák társadalmi presztízsének növeléséért, a szakmatanulás népszerűsítéséért komoly erőfeszítéseket tesznek kollégáink.

Az ezredforduló időszakában kamaránk is kivette a részét az európai integrációs folyamatból. Hét éven át tartó előadássorozattal készítette fel a megye vállalkozásait az európai uniós csatlakozásra. Mérföldkőnek számít a Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület 1999-es megalakulása. A szervezet ez idáig a kamara mellett működött, 2019 őszétől pedig immár szerves része.

Éppen húsz éve annak, hogy saját székházba, Kecskeméten az Árpád krt. 4. szám alá költöztünk, s azóta folyamatos fejlesztésekkel igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a vállalkozások valamennyi fórumon és a legtöbb igényt kielégítő módon jussanak első kézből a fontos gazdasági információkhoz.

2002. augusztus 28. Ezen a napon vette kezdetét a Széchenyi Hitelkártya igénylésével kapcsolatos ügyintézés. A termék forgalmazása azóta is kiemelt jelentőséggel bír.

Visszaemlékezve a negyed évszázadra, elmondhatjuk, hogy már a 2000-es évek elején tendencia volt, hogy az erősödő vállalkozások egy része a külföldi nyitást fontolgatta. Éppen ezért kamaránk konferenciákat szervezve juttatta jól hasznosítható információkhoz eleinte a főként a szomszédos országokbeli és németországi cégalapítás iránt érdeklődőket.

„Az 50 leg…” Ezzel a címmel jelent meg először a kamara és az adóhatóság közös munkája eredményeként az a kötet, amely a megye gazdaságát mutatja be a legjobban teljesítő vállalkozások adatainak tükrében. Ma már így ismerjük a kiadványt: TOP 100 – Bács-Kiskun megye gazdasága.Summázva a mögöttünk hagyott éveket, kijelenthetjük, hogy a kezdetektől négy fő pilléren nyugszik kamaránk tevékenysége: az erős szakmaiság, a gazdaság szereplőinek mind szélesebb körű bevonása, a vállalkozói érdekek markáns képviselete, valamint a hatékony kommunikáció. A jövőben is ezeken a fundamentumokon képzeljük el a fejlődés folyamatát.

Egy „csapatmunka” a miénk. Kizárólag a vállalkozásokkal együtt érhettük el a negyed évszázad alatt, hogy az ország 23 területi kereskedelmi és iparkamarája közül a legjobbak, a legnagyobbak közé emelkedjünk.

Köszönjük a bizalmat, amit a jövőben is megszolgálunk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában