Baja

2018.03.12. 07:00

Régészeti látványtár is várja majd a látogatókat Baján

Vajdasági partnerekkel és önállóan is több, egyenként több tízmillió forint nagyságrendű projekteket indíthatott a Türr István Múzeum. A múlt héten megtartott hivatalos nyitóesemény infrastrukturális és tartalmi, szakmai fejlesztések összegzésére adott lehetőséget.

Kubatovics Tamás

Az emelet újabb részének felújítása van soron

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

– Olyan kincsekkel büszkélkedhet Baja, amelyek méltó körülményeket igényelnek és a támogatásoknak köszönhetően ezeket meg is tudjuk valósítani – fogalmazott Kovács Zita múzeumigazgató a projektnyitó rendezvényen, melyen négy, egymáshoz különböző szálakon kötődő fejlesztést hivatalosan is útjára indítottak. Ezzel beigazolódott, hogy az időnként ideiglenesen megbicsakló pénzszerzési próbálkozások után az elképzelések átcsoportosítása eredményre vezethet, azaz fejlesztési és működési forrásokhoz juthat az intézmény.

Többször szó esett róla az utóbbi években a múzeum kapcsán, hogy a helyüket kereső intézmények között a bajai olyan tartalmi és formai változások mellett kötelezte el magát, amelyekhez az általa használt épületek felújítása és részbeni átalakítása mellett a korszerű technika kínálta lehetőséggel is látogatóvonzó kínálatot kíván teremteni és megmutatni.

Mindezek mellett a vendégkör derékhadát adó tanulók elvárásaihoz próbálják igazítani szolgáltatásaikat, rendezvényeiket. Ezen átfazonírozás egyik nagy lépése volt az Örökségszálló program első ütemének megvalósítása, a látványtár kialakítása és őszi megnyitása. Most a következő szakasz kezdetét jelenti az újabb sikeres pályázati csomag kibontása.

Alig egy évvel ezelőtt a múzeum három, az Európai Unió határon átnyúló kezdeményezéseket támogató alapjához benyújtandó pályázatra adta áldását az intézményt fenntartó önkormányzat. Akkor egymillió eurót célzott meg az intézmény különböző vajdasági partnerekkel megvalósítandó projektre, ennek a keretnek a fele került volna Bajára. A háromból azonban csak egy terv nyert támogatást, a bácskai épített örökség megőrzéséért a vajdasági műemlékvédelemmel és a szabadkai városi múzeummal együtt megvalósítandó, 235 ezer eurós költségvetésű projekt. Emellett viszont az úgynevezett EFOP-keretből mintegy 125 millió forintos támogatást könyvelhet el a múzeum.

– Három EFOP-pályázatunk szorosan kötődik a nemzetközi együttműködésben megvalósítandó projekthez. Egyrészt az épület infrastruktúráját szeretnénk megújítani azért, hogy a hozzánk látogatók, a térségben élő érdeklődők és a turisták jobb körülmények között láthassák a műtárgyakat, a kiállításokat, illetve, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozásokra hozzánk érkező gyerekek jobb körülmények közé kerülhessenek. Nemzetiségi bázisintézményként nyilvánvaló a kötődés Dél-Bácska felé is, úgyhogy erre is fókuszálunk. Igyekszünk nem csak tudományos intézmény lenni, az oktató-nevelő munkában és a szabadidős tevékenységben is olyan szolgáltatásokat kívánunk nyújtani a hozzánk látogatóknak, amelyek élményalapúak – összegezte terveiket Kovács Zita.

Az emelet újabb részének felújítása van soron
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Kubatovics Tamás

Ezeket részletesebben ismertetve elmondta: a határon átnyúló pályázatban a jelenlegi könyvtár helyére restaurátorműhely épül, az év végétől egy szakembert is alkalmazhatnak, így csökkenthetik elmaradásukat a gyűjteményi anyaggal kapcsolatban. Régészeti látványtárat alakítanak ki a most megújítandó épületrészben, ehhez egy olyan múzeumi foglalkoztató terem is csatlakozik, ami kifejezetten a régészeti témájú rendezvényeket szolgálja majd. Ezen a részen lesz majd a Mese­pont, ami a három éven át tartó – versenyekkel, kiadványokkal is tarkított – projekt egyik központjaként működik majd. Ezekkel együtt a 2600 négyzetméteres épület emeleti szárnya, reményeik szerint, 2019 szilveszterére teljesen megújulhat.

Eszközfejlesztésre, a diákok utaztatására is költhetnek, ennek köszönhetően több környékbeli alap-, illetve középfokú iskola diákjai ingyen látogathatják a múzeum összes rendezvényét.

– Reményeink szerint két-három éven belül állandó kiállításainkat is sikerül megújítani, az Örökségszálló megnyitása óta nagyon nagy a különbség ezek és a raktárak között, ráadásul éppen fordítottan, mint ahogy az illene – fogalmazta meg az átalakítássorozat következő, vágyott lépését az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!