Lajosmizse

2018.02.14. 14:23

Vitáztak, de elfogadták a költségvetést Lajosmizsén

Idén a szokásosnál korábban, már február második hetében tárgyalta a város idei költségvetését a képviselő-testület.

Popovics Zsuzsanna 

– Szép és kiegyensúlyozott költségvetést sikerült összeállítani az idei évre, ami számos megvalósítandó feladattal is szolgál majd az önkormányzatnak – értékelte a büdzsé tervezetét Basky András, Lajosmizse polgármestere.

Hozzászólásában több gazdakörös képviselő kifogásolta, hogy a tervezett városi sportcsarnok várható kivitelezési költségei meghaladhatják majd az építkezésre szánt félmilliárd forintot. A projekt előkészítésére eddig 40 millió forintot költött a város, a beruházás költségeinek nagy részét Tao-támogatásokból fedeznék. A polgármester válaszában elmondta: a közbeszerzés lefolytatásáig nem lehet biztosat tudni arról, hogy mennyibe fog kerülni a sportcsarnok megépítése. Finanszírozási kétségek mindegyik korábbi pályázati projektnél, beruházásnál felmerültek, ez a dolog velejárója.

A költségvetés tárgyalása során elhangzott: idén 11 százalékkal nőnek a város működési bevételei a tavalyi évhez képest. A korábbinál több normatívát hívott le az önkormányzat a helyi bölcsőde, óvoda működtetésére, valamint a szociális ellátásra és étkeztetésre. Lajos­mizsén évek óta növekszik az iparűzési adóból befolyó bevétel, köszönhetően a gazdaság nagyfokú fellendülésének. Ezt a bevételt idén 450 millió forintra tervezték.

A képviselők végül hat igen szavazat és két tartózkodás mellett fogadták el a város idei évi költségvetését. Ennek bevételi főösszege 2,5 milliárd forint, aminél magasabb összegű büdzséje csak a csatornázási beruházás évében volt a városnak.

A költségvetés 11 millió forint általános tartalékot és 998 millió forint céltartalékot is tartalmaz. Felújításokra idén 110 millió forintot költ a település. Belterületi utak felújítására, építésére 62 millió forint jut, helyi civil szervezetek támogatására 20 millió forint. Idén átlagosan 65 fő közfoglalkoztatását tervezi az önkormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!