Várakozás

2022.04.01. 11:18

A hivatalban lévő magyar és szerb kormány munkájának folytatását reméli Pásztor István

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke reméli, hogy a vajdasági magyarság hozzá tud járulni ahhoz, hogy vasárnap a szerbiai és a magyarországi választások alkalmával is olyan eredmény szülessen, amely a mostani magyar és szerb kormány munkájának folytatását teszi lehetővé.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke a szabadkai Pannon RTV-ben beszélt a választási várakozásairól. Mint mondta, a VMSZ-nek az a célja, hogy körülbelül 70 ezer szavazatot szerezzen meg a vasárnapi szerbiai parlamenti választás alkalmával, és ezzel megerősítse a legitimitását. Emellett reményei szerint ugyanennyi vajdasági magyar szavaz majd arra, hogy Aleksandar Vucic maradjon a szerb köztársasági elnök, és már az első választási körben győzni tudjon. Pásztor István hozzátette, ezen felül azt reméli, a vajdasági magyar közösség közel 60 ezer szavazattal ahhoz is hozzájárul, hogy a Fidesz-KDNP folytatni tudja a negyedik ciklusban is Magyarország kormányzását.

Pásztor István kiemelte, hogy a várakozások szerint a VMSZ továbbra is a szerbiai kormánykoalíció része marad, és a korábbi évekhez hasonlóan államtitkári szinten vesz részt a kormány munkájában.
Kiemelte, hogy a gazdasági és infrastrukturális fejlesztéseken keresztül látszik az, miért is kell folytatnia a kormányzást ugyanazoknak, akik eddig is Szerbiát, illetve Magyarországot vezették. A vasútfejlesztéssel, például a Belgrád-Budapest vasútvonal felújításával összefüggésben kiemelte, hogy ezek konkrét példái annak, mi is a tét április 3-án. "Ezek a fejlesztések azért fontosak, mert a perifériát, amelyiknek mi száz éve része voltunk, beemeli a centrumba, megszűnik a határ falként létezni" - húzta alá.

A gazdaságfejlesztési program folytatását is a választások egyik tétjeként nevezte meg. Mint mondta, fontos, hogy folytatódhat-e ez a program, lesz-e rá pénz Magyarországon, lesz-e olyan kormánya Magyarországnak, amelyik fontosnak tartja, hogy nemzetben gondolkodjon, lesz-e olyan kormánya Szerbiának, amely úgy gondolja, hogy ami jó a vajdasági magyarságnak, az jó Szerbiának is, és lesz-e olyan erős vajdasági magyar közösség, amely tud élni ezzel a lehetőséggel.

Vasárnap, a magyarországi országgyűlési választással egy időben Szerbiában előrehozott parlamenti, valamint elnökválasztást tartanak.

Borítókép: Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepi beszédet mond a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény avatóünnepségén 2021. augusztus 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!