A nyelvpótlék akár húszezerrel is növelheti a havi fizetést!

Ha egy közalkalmazott munkája során indokolt az idegen nyelv használata, úgy a megfelelő nyelvvizsgák megszerzése után a nyelvpótlékalap akár 100 százalékkal is növekedhet.

Baon.hu

A közalkalmazotti pótlékalap 2008. január 1-jétől 20 ezer forint. Így középfokú nyelvvizsga esetén havi 10 ezer forint, felsőfokú vizsga esetén havi 20 ezer forint nyelvpótlékot lehet kapni a törvényben szereplő feltételeknek való megfelelés után.
Amennyiben nyelvpótlékban szeretne részesülni, alapvető követelmény, hogy rendelkezzen legalább egy, államilag elismert közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgával a munkáltató által elfogadható nyelvből.
A nyelvvizsga kiválasztásánál ezért az egyik legfontosabb szempont, hogy mit fogadhat el a munkáltató. (Lehet, hogy az eszperantó- és a lovárinyelvvizsga ez esetben nem a legszerencsésebb választás.) Feltétel továbbá, hogy olyan munkakörben dolgozzon, ahol használni tudja nyelvtudását. Annak nem jár pótlék, aki nyelvtanár, tolmács, valamint a fordító (revizor-fordítói) munkakörben dolgozik. Számukra a nyelvtudás alapvető munkaköri követelmény.

Ha már beszél valamilyen idegen nyelven, akkor érdemes jelentkeznie közép- és/vagy felsőfokú államilag elismert nyelvvizsgára. Akár egy felfrissítő és/vagy nyelvi rendszerező nyelvtanfolyam után. A felkészítésre és a nyelvvizsgára fordított pénz a sikeres vizsgázást követően többszörösen is meg fog térülni a havonta kapható nyelvpótlék összegéből.


Címkék#OFA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!