A legjobb tanács a tanulás

A kecskeméti SZOFTEAM közhasznú egyesület tavaly mintegy ezer ember képzését, foglalkoztatását segítette tanácsokkal.

Barta Zsolt

Az idén már 225-en kopogtattak náluk

A SZOFTEAM kiemelkedően közhasznú egyesület, 2000-ben alakult meg. Célul tűzte ki a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek és személyek képzésének, foglalkoztatásának és szociális biztonságának elősegítését programokkal, tanácsadással, amit részben nonprofit szervezetek, részben álláskeresők számára végez humánerőforrás-fejlesztő tagjai révén. Tavaly mintegy ezer személy kereste meg elhelyezkedési gondjával, tanácsadási igénnyel munkatársait, az utóbbi három hét alatt 225-en.

– Egy ilyen pörgő világban, mint a jelenlegi, nincs más lehetősége az embernek, mint hogy tanuljon. Ezért az élethosszig tartó tanulás koncepciója alapján végzi tevékenységét egyesületünk is  – mondja Láng László, amikor a kecskeméti Civil Szervezetek Házában találkozunk. A bonyolult nevű Szolgáltató, Foglalkoztató, Továbbképző Egyesület a Munkanélküliekért  szervezet vezetője a tanulást tanácsolta annak a falun élő fiatalembernek is, akivel beszélgetésünk előtt találkozott. – Érdekes és tanulságos az ő története is.
Tizenéves korában az egyik megyeszékhelyre járt középiskolába, karosszérialakatos akart lenni. Meg is volt hozzá a tehetsége, a szorgalmával sem volt gond. A sors azonban úgy hozta, hogy családi okok miatt abba kellett hagynia a tanulást. Elment egy üzembe dolgozni, ahol betanított munkásként alkalmazták egy gép mellett. A munka ugyan monoton volt, de a fiatalember  mégis talált benne érdekeset: lépésről lépésre megtanulta, például, hogyan működik a gép, amelyen dolgozott. Így amikor meghibásodott, a kisebb problémákhoz nem kellett szerelőt hívni. Ő maga megjavította. Nyolc évig dolgozott a cégnél, az utolsó években már a gépek elektronikáját is javította, ami igazi szakmunka. A vállalat nemrég átalakult, őt pedig elbocsátották. Ekkor döntötte el, hogy bepótolja, amit diákkorában kihagyott az életéből: azaz szakmát tanul. Időközben a cégtől üzentek neki, hogy mégiscsak szükség volna a munkájára. Szívesen vissza is megy, de csak azzal a feltétellel, hogy a vállalkozás támogatja a szakmai képzését. Ugyanis megerősödött benne az elhatározás, hogy kitanulja a villanyszerelőszakmát. Egyesületünk tanácsadására már úgy jött, hogy  nála volt a tanfolyami jelentkezési lapja. Örültem, hogy megerősíthettem a szándékát. A Kecskeméti Képző Központban indítandó képzésre iratkozik majd be.  Ezerkétszáz órás tanfolyamon tanulja ki a villanyszerelő- szakma fogásait. Semmi kétségem sincs afelől, hogy érdemes tanulnia, s megállja majd a helyét a tanfolyamon – mondja az egyesület vezetője.
Beszélgetésünk közben a kecskeméti irodába megérkezik egy 21 éves hölgy, Harsányi Annamária. Azt szeretné megtudni, milyen támogatást kaphat a továbbtanuláshoz.

– A szakmám nőiruha-készítő, dicsérettel végeztem az iskolát – meséli Annamária. – El is helyezkedtem egy kecskeméti cégnél, de olyan keveset fizettek, ráadásul nem is éreztem jól magam, hogy eljöttem. Legszívesebben a szakmámban maradnék, de sok-sok év kell ahhoz, hogy kialakuljon a kuncsaftköröm. Ezért inkább más szakma után nézek. Alapvető célom, hogy leérettségizzek. Ha minden jól megy, akkor jövőre befejezem levelezőn a középiskolát. Ez azonban kevés a továbblépéshez. Ezért nemrég adtam be a Kecskeméti Képző Központba a jelentkezésemet számítógépes felhasználói képzésre. Bár több mint háromszoros volt a túljelentkezés, bízom abban, hogy sikerült a felvételi tesztem. Addig is körbenézek, mert szeretnék elhelyezkedni. A középiskolai tandíj, a tankönyvek drágák, én pedig szeretnék újból a magam lábára állni – mondta Annamária.

Ahová fordulni lehet

A munkatársak a kecskeméti kistérségben a betanított összeszerelői munka mellett sokszor keresnek szakképzett logisztikust, minősített hegesztőt, CNC-esztergályost, forgácsolót.

Cím: 6000 Kecskemét, Kápolna u. 24. Telefon: 76/505-542

e-mail: [email protected]


Cím: 6000 Kecskemét, Kápolna u. 24. Telefon: 76/505-542

e-mail: [email protected] -->

Címkék#OFA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!