Voks 24

2024.06.09. 10:29

Így alakulhat a Fővárosi Közgyűlés összetétele

Megosztott Fővárosi Közgyűléssel kell számolnia a következő főpolgármesternek – írja a Magyar Nemzet.

MW

Meglehet, hogy Karácsony Gergely nem foglalhatja el újra a főpolgármesteri széket

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Izgalmasan alakultak a kampány utolsó napjai: miután Szentkirályi Alexandra bejelentette, visszalép a főpolgármesteri-jelöltségtől, és arra kérte a Fidesz-szavazókat, hogy voksukat Vitézy Dávid mellett tegyék le, kérdéses, vajon tud-e újrázni a Gyurcsány Ferenc által támogatott jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely. 

A Századvég által készített legfrissebb kutatási adatok rámutattak, hogy politikai szempontból aktív fővárosiak hasonló arányban formáltak negatív véleményt Karácsony Gergelyről (53 százalék) és Szentkirályi Alexandráról (55 százalék). Ezzel szemben a válaszadók 44 százaléka pozitívan nyilatkozott a regnáló főpolgármesterről, míg Szentkirályi Alexandra esetében ez az arány 38 százalék. Vagyis Vitézy Dávid az egyetlen főpolgármester-jelölt, akiről több fővárosi vélekedik pozitívan (58 százalék), mint negatívan (32 százalék).

Abban az esetben, ha Karácsonynak sikerül dupláznia, és ismét a főpolgármesteri székbe ülnie, még ez sem jelenti azt, hogy ámokfutását az elmúlt öt évhez hasonlóan tudja majd folytatni.

Bár valószínűleg továbbra is ellenzéki többség lesz a Fővárosi Közgyűlésben, a voksok igencsak megoszlanak a listák között: a Medián legutóbbi felmérése szerint 29 százalékkal a Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra, míg Karácsony Gergely Párbeszéd–MSZP–DK-listájára 23, addig a Magyar Péter Tisza Pártjának listájára 24 százalék szavazna. A kutatás szerint Baranyi Krisztina MKKP-listájára 12 százalék, az LMP–Vitézy-listára 7 százalék, Donáth Anna Momentum-listájára 6 százalék tenné a voksát. A Mi Hazánk listájára 4 százalék szavazna, ám ezzel a bejutási küszöb alatt maradna.

Ez a kutatás is még Szentkirályi visszalépése előtt történt, kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a választói magatartásra. Az is megfigyelhető, hogy a főpolgármestert nem jelölölő Magyar Péter-féle párt elfogyott a kampány végére, Vitézy Dávid és az LMP kampánya viszont éppan a visszalépés miatt új lendületet kapott.

A fenti jóslatok és az elmúlt időszak közvélemény-kutatásai tükrében annyi biztos, hogy a leendő főpolgármesternek egy megosztott Fővárosi Közgyűléssel kellene számolnia és kooperálnia októbertől, hiszen

az utolsó ismert kutatások alapján a 32 fős közgyűlésben a Fidesz–KDNP tíz mandátumot szerezhet, a második helyen álló Tisza Párt pedig nyolc mandátummal juthat be a Fővárosi Közgyűlésbe. A Karácsony Gergely vezette Párbeszéd–MSZP–DK összesen hét mandátumot, míg a Vitézy Dávid-féle civil egyesület és az LMP közös listája négy mandátumot szerezhet, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig két közgyűlési helyet kapna a felmérés szerint.

A cikk folytatását IDE kattintva tudja elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában