Nem akciófilm

2024.05.14. 15:15

Ukrajnából származó fegyverekkel szabadítottak ki egy muszlim elítéltet

Agresszív akciófilmekben látható olyan jelenet, ami Franciaországban történt kedd délelőtt: Rouenból vittek egy migránst Evreux-ba egy rendőrségi furgonnal börtönőrök, amikor az autópálya fizetőkapujánál két luxusautóból, egy BMW-ből és egy Audiból háborús fegyverekkel lőni kezdték a börtönőröket.

MW

Törvényszéki szakértők dolgoznak a lövöldözés helyszínén

Forrás: AFP

Fotó: Alain Jocard

Támadás ért egy rabszállító konvojt (az északnyugati) Eure-ben. Két fegyőr meghalt, három pedig súlyosan megsebesült. Gondolataimban az áldozatokkal, családjaikkal és kollégáikkal vagyok

 - írta Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter az X közösségi oldalon. Hozzátette, hogy úton van minisztériumának "válságstábjához".

A támadás Rouen és Evreux között történt az autópályán, az incarville-i fizetőkapunál. A sebesültek legalább egyikének állapota is életveszélyes, egy helyi rendőrségi forrás szerint egy harmadik fegyőr is meghalt a fegyveres támadásban.

Az igazságügyi miniszter jelezte: az Evreux-ből Rouenba szállított rab megszökött, és a szökésében közreműködő társai nem haboztak nehézfegyverrel lőni a kíséretre". Franciaországban legutóbb 1992-ben haltak meg fegyőrök hasonló körülmények között.

Az egyik halálos áldozat nős volt, két gyermek apja, míg a másik lelőtt fegyőr felesége öt hónapos terhes. A három súlyos sebesültet kórházban ápolják - mondta a miniszter, aki délután Caenban tesz látogatást a fegyőrök kollégáinál.

"A ma délelőtti támadás, amely fegyőrök életébe került, mindannyiunk számára sokkoló" - írta Emmanuel Macron az X közösségi oldalon. "A nemzet a családok, a sebesültek és kollégáik mellett áll. Mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk a bűncselekmény elkövetőit annak érdekében, hogy igazságot szolgáltassunk a francia nép nevében. Könyörtelenek leszünk" - tette hozzá a francia elnök.

Rendőrségi beszámolók szerint a támadást egy több bűnözőből álló csoport követte el az ukrán háborúból származó fegyverekkel, akik két járművet használtak. Az egyik gépkocsit nem sokkal a támadás után kiégve találták meg. A kommandó tagjai és a kiszabadított muszlim bűnöző, Mohamed A. elmenekültek, egyikük megsebesült. A bűnözői csoport keresésében délután mintegy kétszáz csendőr vett részt, a francia csendőrség egyik elitalakulata (GIGN) pedig szintén a helyszínre indult.

A megszökött rab a rendőrségi források szerint 1994-ben született. Az ügyben a szervezett bűnözés elleni központi hivatal indított nyomozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában