Tűzvész

2024.04.18. 23:32

Leomlottak a kedden leégett koppenhágai régi tőzsde aládúcolt külső falai

A stabilizálási munkák ellenére hatalmas robajjal leomlottak csütörtök délután az egykori koppenhágai tőzsdének a keddi tűzvészben megégett külső falai, köztük a főhomlokzat – közölte a dán tűzoltóság.

MW

A kigyulladt, felújítás alatt álló régi Tőzsdepalotánál Koppenhágában

Forrás: MTI/EPA/Ritzau

Fotó: Liselotte Sabroe

A leégett épületrésznek a tűzvész után is álló falait aládúcolták, sőt órákkal a leomlás előtt betontömbökkel teli konténerekkel erősítették meg abban a reményben, hogy megmenthetők a turistalátványosságnak is számító 400 éves műemlék falai. Péntekre tervezték a falak belső kitámasztását, amihez előbb el kellett távolítani a földön összegyűlt törmeléket.

Az 1625-ben elkészült, holland reneszánsz stílusú, tornyos épületet már korábban felállványozták, a felújítási munkálatokat a múlt századi hibás javítások korrigálása, illetve a homlokzat eredeti megjelenésének helyreállítása tette szükségessé.

A kedd reggel keletkezett tűz oka továbbra is ismeretlen. Az ikonikus épületből a tűzoltók és civilek együttes erőfeszítéssel mentettek ki több száz felbecsülhetetlen értékű műkincset.

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter az X-en a párizsi Notre-Dame székesegyház 2019-es leégésének jelentőségéhez hasonlította a katasztrófát a „borzalmas lángokat” látva. A Slotsholmen sziget keleti csücskén, a Holmens-csatorna mentén fekvő épületnek főleg a parlamenthez közeli része szenvedett súlyos károkat.

Az esetről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában