Közvélemény-kutatás

2024.03.01. 12:39

Toronymagas a kormánypártok fölénye

Június 9-én tartják az európai parlamenti választásokat Magyarországon, és ebből az alkalomból a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy hogyan alakultak a pártok közötti erőviszonyok.

MW

Illusztráció/ A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői a Margit hídon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A közvélemény-kutatás eredményei alapján a kegyelmi ügyet követően nem erősödtek meg a baloldali pártok, az eset nem volt hatással a Fidesz vezető pozíciójára sem – írja a Magyar Nemzet.

Az eredmények alapján a Fidesz–KDNP toronymagasan nyerne egy most vasárnapi európai parlamenti választáson. 

A kormánypárt listája a szavazatok 47 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi európai parlamenti választáson, mely hibahatáron belüli eltérést jelent januári támogatottságához képest (50 százalék). Ez az eredmény azt jelentené, hogy a kormánypártok meg tudnák őrizni a 2019-ben szerzett tizenhárom képviselői helyüket az Európai Parlamentben.

A baloldali pártok támogatottsága nem növekedett az előző hónaphoz képest, a 2022-ben közös országgyűlési választási listán induló (és akkor 36 százalékos listás eredményt elérő) pártok összesen 29 százalékos támogatói bázissal rendelkeznek, ami közel azonos a januárival (30 százalék). A Demokratikus Koalíció 14 százalékos eredményével nem mutat elmozdulást januári támogatottságához képest. Ez azonban már nem lenne elegendő a 2019-ben szerzett négy mandátuma megőrzéséhez a többi, európai parlamenti mandátumot elérő ellenzéki párt támogatottságának köszönhetően.
A cikk IDE KATTINTVA folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában