Voks

2024.03.15. 09:18

Megkezdődött az elnökválasztás Oroszországban

Oroszországban pénteken megkezdődött a elnökválasztás, amelyen hat évre választják meg az ország legfontosabb közjogi méltóságát.

MW

Vlagyimir Putyin orosz elnök választási plakátja Szentpéterváron 2024. március 13-án. Az elnökválasztást március 15-17-én tartják Oroszországban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Anatolij Malcev

A szavazólapon négy név szerepel. Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) felmérése szerint 

a választás egyértelmű esélyese Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök, aki számára a 2020-ban végrehajtott alkotmányreform lehetővé tette, hogy az eddigi négy elnöki ciklusa után akár még kétszer jelöltesse magát a tisztségre. 

Putyin vetélytársa Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja, Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt és Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja jelöltje. Szluckij és Davankov számára ez az első elnökválasztás politikai pályafutásuk során, Haritonov számára a második, Putyin számára pedig az ötödik.   

Ez az első - háromnapos - elnökválasztás Oroszországban, amelyen lehetővé tették az online szavazást, és amelyen részt vesznek az Ukrajnától a tavaly megrendezett referendum nyomán elcsatolt négy régió lakói. Az országban több mint 94 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg, ahol helyi idő reggel nyolctól este nyolcig lehet szavazni. 

A külföldi helyszíneket nem számítva a választások Oroszországban vasárnap este, moszkvai idő szerint 21 órakor érnek véget, a kalinyingrádi régióban lévő szavazóhelyiségek bezárásával.   

Az első eredmények közzétételét az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) ekkorra ígéri, az előzetes eredményeket pedig hétfő délelőttre. Ella Pamfilova, a testület elnökének közlése szerint eddigre a voksok több mint 90 százalékát összesítik majd.   

Külföldön 144 országban, 295 szavazóhelyiségben csaknem kétmillióan voksolhatnak majd. A TASZSZ hírügynökség szerint Pakson is lehet szavazni.   

Péntek reggel, amikor már több mint félmillióan leadták elektronikusan a voksukat, a CIK közölte, hogy a rendszer túlterhelt. Az orosz hatóságok bejelentették: számítanak rá, hogy a választásokat a Kreml irányvonalát ellenző erők hackertámadásokkal és politikai provokációkkal próbálják meg megzavarni. Ellenzéki kiadványokban megjelent felhívások vasárnap délre tiltakozó megmozdulásokat hirdettek meg a választási helyiségek elé.   

Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök az orosz déli katonai körzet egy meg nem nevezett szavazóhelyiségében adta le a voksát.   

A közvélemény-kutatások magas, 70 százalék feletti részvételt jeleztek előre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában