Felelőtlen gazdálkodás

2024.03.18. 06:32

A jelentős bevételek ellenére Karácsony csődközeli helyzetbe juttatta Budapestet

A főváros legfontosabb forrása, az iparűzési adó, amely a 2019-es 304 milliárd forintról 2024-re – az előirányzat szerint – 562 milliárd forintra emelkedhet, amely öt év alatt 85 százalékos emelkedésnek felel meg. A Nézőpont Intézet kutatásából kiderül, hogy ilyen mértékű növekedés Budapest kivételével egyetlen magyar településen sem történt - írja a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat civil és diákszervezetekkel közösen tartott, Budapest Köztársaság elnevezésű ünnepi nagygyűlésén az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján, 2024. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest bevételei alapján gazdag városnak számít. A főváros legfontosabb forrása, az iparűzési adó, kiszámítható és stabil módon növekszik. Csak ez a bevételi tétel a 2019-es 304 milliárd forintról 2024-re – az előirányzat szerint – 562 milliárd forintra emelkedhet, amely öt év alatt 85 százalékos emelkedésnek felel meg. A Nézőpont Intézet által készített kutatás kimutatta, ilyen mértékű növekedés Budapest kivételével egyetlen magyar településen sem történt. A fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló, 2006-os törvény értelmében a Fővárosi Önkormányzat 54 százalékot tarthat meg a teljes főváros iparűzésiadó-bevételéből - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Mivel 2020 és 2024 között iparűzési adó jogcímen majdnem kétezermilliárd forintot szedhet be Budapest, Karácsony Gergely rendszerébe közel 1100 milliárd forint iparűzésiadó-bevétel érkezik főpolgármesteri ciklusa alatt.

Míg 2019-ben a Tarlós István vezette fővárost illető iparűzésiadó-bevétel 164 milliárd forintot tett ki, 2024-ben a Karácsony-féle városvezetés számára már 303,5 milliárd forint állhat rendelkezésre. A 2023-as fővárosi költségvetés teljesítéséről zárszámadás ugyan még nem készült, de havi bontású részteljesítéseket közöl a főváros. Ezek alapján

Budapestnek 2023. január–december között 265,5 milliárd forint volt az iparűzésiadó-bevétele, ami azt jelenti, hogy a 2022. év azonos időszakához képest több mint hetvenmmilliárd forinttal több adót sikerült begyűjtenie. A várakozások szerint 2024-ben a fővárosi önkormányzatot illető iparűzésiadó-bevétel elérheti a 303,5 milliárd forintot, azaz a választási évben Karácsony Gergely újabb 37 milliárddal több iparűzési adóval gazdálkodhat.

Az iparűzésiadó-bevétel közötti területi különbségek tompítására a gazdag önkormányzatoknak szolidaritási hozzájárulást kell fizetniük. A Nézőpont Intézet elemzése rámutatott: ha Budapest iparűzésiadó-bevételét a szolidaritási hozzájárulással csökkentjük, a 2019-es 164 milliárd forinthoz képest 2024-ben előreláthatóan 227 milliárd marad, ami közel negyvenszázalékos emelkedésnek felel meg.

Amennyiben a fővárosi önkormányzat teljes költségvetését nézzük, megállapítható, hogy 2019-ben 285,1, míg 2024-ben 433,2 milliárd forint összesített bevétellel tervezett, ami 52 százalékos emelkedésnek felel meg, meghaladva ezzel a teljes időszak várható inflációs mértékét.

Mivel az elemzés szerint a Karácsony Gergely vezette főváros nem vállalt új közfeladatokat az elmúlt ciklusban, így kiadásainak sem kellett volna emelkednie az infláció mértékét meghaladó mértékben. A főpolgármester és társai azonban évek óta a főváros csődközeli helyzetéről beszélnek és megszorító intézkedéseket hoznak.

A cikk folytatása a részletekkel IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában