Diplomácia

2024.02.20. 22:02

Üzbég miniszterrel tárgyalt telefonon Szijjártó Péter

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.

MW

Szijjártó Péter

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter közösségi oldala

Szijjártó Péter a megbeszélésről beszámolva keddi Facebook bejegyzésében azt írta: megállapodtak abban, hogy a közös projektekre tekintettel a bizottság ülését májusra hívják össze. 

A projektek közül kiemelkedik a magyar vállalatok beruházásainak létrehozott ipari park az egyik üzbég szabad gazdasági övezetben. 

Az 50 hektáros területen a magyar vállalatok kedvező feltételek mellett valósítják meg beruházásaikat, illetve több tárgyalás is ígéretes fázisban van már, elsősorban a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban - tette hozzá. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy 

az Üzbegisztánba irányuló magyar export a duplájára emelkedett az elmúlt 10 évben, és idén is meg fogja közelíteni a 100 millió dollárt. 

A miniszter úgy látja, hogy a kapcsolatoknak új lendületet ad a Taskent és Budapest közötti légi járat indítása, amely az előzetes tervek szerint tavaszra várható. 

Szijjártó Péter brüsszeli programja és Indiába indulása között beszélt telefonon üzbég kollégájával - derül ki a bejegyzésből.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában