Reagálás

2024.02.27. 14:21

MPE-elnök: Székelyföld akkor is létezni fog, amikor Marcel Ciolacu miniszterelnököt már rég elfelejtették

Napirend előtti felszólalásban bírálta a román miniszterelnök Székelyföld létét tagadó, az autonómiát eleve kizáró nyilatkozatait kedden a bukaresti képviselőház plenáris ülésén Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvezető elnöke, rámutatva: Székelyföld akkor is létezni fog, amikor Marcel Ciolacut mint politikust már rég elfelejtették.

MW

Kulcsár-Terza József romániai parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvivő elnöke beszél az Európa és az őshonos nemzeti közösségek című kerekasztal-beszélgetésen Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében 2023. szeptember 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Kátai Edit

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáján parlamenti mandátumot szerzett, az RMDSZ-frakcióban politizáló háromszéki parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint úgy fogalmazott: "Ciolacu rosszabb, mint Ceausescu", botrányosnak és szégyenteljesnek nevezte, hogy egy miniszterelnök nem tud különbséget tenni a román és a román állampolgár között.  

"Ciolacu úr! 

Én nem vagyok román, mi romániai magyarok és székelyek nem vagyunk románok.

 Román állampolgárok vagyunk, mert így akarta a történelem" - szögezte le Kulcsár-Terza József. 

Rámutatott: 

Európa támogatja az autonómiát, és úgy értékelte: a román miniszterelnök "beszél ostobaságot", amikor azt állítja, hogy az autonómia ostobaság. 

A MPE vezetője azt javasolta Marcel Ciolacunak: "nézzen szét Európában demokráciát tanulni", és ha találkozik a Korzikának autonómiát ígérő Emmanuel Macron francia elnökkel, "vigyázzon, nehogy megmérgezze".

A háromszéki képviselő leszögezte: 

Székelyföld volt, van és lesz. 

"Mi a Székelyföldön és Erdélyben otthon vagyunk, és nem fogunk elmenni innen soha! A történelem kereke forog. Isten tesz majd igazságot! Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!" - zárta politikai nyilatkozatát a román képviselőházban Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában