Adatok

2024.02.01. 20:40

Emelkedik az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma

Az év negyedik hetében tizenhét közigazgatási területen nőtt, egy területen csökkent és két területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva, míg a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben stagnált.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: gpointstudio

Az év negyedik hetében - január 22. és 28. között - 36 900-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtöki heti jelentésében.

Akut légúti fertőzés tüneteivel 233 400 ember fordult orvoshoz.

Azt írták: az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 38,5 százaléka gyerek, 29,8 százaléka a 15-34 éves, 22,7 százalékuk a 35-59 évesek, míg 9 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az év negyedik hetében tizenhét közigazgatási területen nőtt, egy területen csökkent és két területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Zala vármegyében volt, a legkevesebb Heves, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében.

Múlt héten az NNGYK laboratóriumába 298 betegtől érkezett légúti minta, az influenza pozitivitási arány 30,3 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 8,8 százalék volt.

Akut légúti megbetegedés halmozódásáról két jelentés érkezett. Egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei óvodából jelentettek köhögéssel és lázzal, felsőlégúti tünetekkel járó megbetegedéseket.

Kórházba a múlt héten 222 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 19-en szorultak intenzív ellátásra.

Stagnál az örökítőanyag szennyvízben mért koncentrációja

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján.

Azt írták, hogy az év 4. hetében a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben stagnált.

Hozzátették: a vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemezte, emelkedést egyedül Salgótarjánban mértek, míg csökkenés volt tapasztalható Békéscsabán, Egerben, Kecskeméten és Szegeden.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Miskolcon, Egerben, Békéscsabán, Kecskeméten, Tatabányán, Székesfehérváron, Győrben, Veszprémben és Kaposváron a "mérsékelt", máshol az "emelkedett" tartományba esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában