Ukrán válság

2023.12.19. 06:16

Zelenszkij az évértékelőjén közölte: tervben van a találkozó Orbán Viktorral

664. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) Javier Milei új argentin elnök (b1) beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. A kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2)

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Zelenszkij: Oroszország idén semmilyen harctéri sikert nem ért el

Oroszország semmilyen harci sikert nem ért el 2023-ban, így nem lehet Ukrajna vereségéről beszélni – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, kijevi évértékelő sajtótájékoztatóján.

Ami a csatateret illeti, az Oroszországi Föderáció idén nem ért el semmilyen eredményt. Nem az elmúlt, 2022-es évet jellemezem, hanem 2023-ról beszélek

– tette hozzá az államfő. Szavai szerint Oroszország eredetileg kitűzött célja egész Ukrajna megszállása volt, majd változtattak retorikájukon, és a Donyec-medencében lévő Luhanszk és Donyeck megye közigazgatási határáig tartó terület megszerzéséről beszéltek. Zelenszkij leszögezte, hogy egyik céljukat sem sikerült elérniük.

Kiemelte, hogy Ukrajna továbbra sem változtat az összes megszállt ukrán terület felszabadítását célzó stratégiáján, és nem mond le a függetlensége kikiáltásakor megállapított államhatárainak helyreállításáról.

Az elnök kifejezte: bízik abban, hogy a partnerek – különösen az Egyesült Államok – tovább támogatják Ukrajnát.

Ami az anyagi segítséget illeti, nagyon keményen dolgozunk ezen. Bízom abban, hogy az Egyesült Államok nem fog elárulni minket, és amiben megállapodtunk az Egyesült Államokban, az teljes mértékben teljesül

– mondta.

Tervben van a találkozó Orbán Viktorral

Zelenszkij közölte, hogy csapata találkozót igyekszik szervezni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

 „Bizonyos kérdésekre megoldást és választ próbálunk találni, de ehhez meg kell szerveznünk egy találkozót. Úgy gondolom, hogy találhatunk diplomáciai megoldást, és mi ezen fogunk dolgozni” – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva.

Az államfő leszögezte: az lehetetlen, hogy Ukrajna területének csupán egy része csatlakozzon a NATO-hoz, noha – mint kiemelte – Ukrajna soha nem is kapott ilyen javaslatot a partnereitől. 

Bejelentette, hogy 

hamarosan átadnak Oroszországnak egy dokumentumot a Kijev által kidolgozott béketervről.

Lengyelországban elítélték egy orosz kémhálózat tagjait

Egy Oroszország javára kémkedő hálózat tizenhárom tagját ítélte el kedden egy év és egy hónaptól hat évig terjedő szabadságvesztésre a kelet-lengyelországi Lublin város kerületi bírósága.

Egy további, 17 éves vádlottat egy nevelőintézetben helyeznek el.

Az egy orosz, két fehérorosz és tizenegy ukrán állampolgárságú elítélt közül többen húsz év körüli fiatalok, van közöttük egy egyetemista lány és egy jégkorongozó is.

Az elítélteket március és augusztus között vettek őrizetbe Lengyelország különböző településein.

A 104 kötetből álló vádirat szerint a kémcsoport katonai létesítmények és kulcsfontosságú infrastruktúra, ezen belül vasútvonalak és repülőterek, valamint az Ukrajnába irányuló katonai és humanitárius szállítmányok megfigyelésével foglalkozott, a NATO-val és Lengyelországgal szemben ellenséges propagandát terjesztett, és szabotázsakciókat is előkészített.

A vádlottak az orosz belbiztonsági szolgálat (FSZB) javára, pénzjutalom ellenében tevékenykedtek. A beszervezésnek „nem volt formális jellege”, a pénzt a hálózat tagjai kriptovaluta-átutalások formájában kapták meg.

Az ítélethirdetés után Piotr Lopatynski, a lublini ügyészség munkatársa a sajtónak „a kémhálózat szervezésének példa nélküli, korszerű módját” említette az ügy kapcsán.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak azonban tárgyalás nélküli ítélethozatalt kértek, vagyis gyakorlatilag önként vállalták a kiszabott büntetést. Egy részük azt is kérelmezte, hogy büntetését Lengyelországban tölthesse le, és annak kezdetéig előzetes letartóztatásban maradhasson.

Ukrán védelmi minisztérium: Kijev növeli a kamikaze drónok gyártását

Ukrajna növeli a kamikaze drónok gyártását, és olyan mennyiségben tervez 155 milliméter kaliberű lőszereket gyártani a területén, amely fedezni tudja a szükségletét és a partnerek által nyújtott segítség közötti különbséget – közölte Ivan Havriljuk ukrán védelmi miniszter-helyettes keddi sajtónyilatkozatában.

A tisztségviselő a BBC-nek adott kommentárjában kifejtette, hogy

a lövedékhiány kompenzálása érdekében növeli Ukrajna a kamikaze drónok gyártását, emellett a szovjet időkben kifejlesztett lőszerek valamennyi típusából is többet készülnek előállítani. 

A legtöbb nyugati rendszer, amelyet Ukrajna kapott a partnerektől, ezektől eltérő kaliberű lövedékeket használ, ami miatt Ukrajna a nyugati cégekkel együtt ilyenek gyártását is tervezi a területén – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok új, erőteljes offenzívát indítottak, és településeket foglalnak el Donyeck és Harkiv megyékben. Szavai szerint az orosz előrenyomulás főként Kupjanszk, Liman és Bahmut városok irányában jól érzékelhető.

A bahmuti irány továbbra is rendkívül fontos az orosz megszállók számára. Fő erőfeszítéseiket erre összpontosítják, és légideszant csapataik legütőképesebb egységeit, a tengerészgyalogságot, valamint az egykori bűnözőkből alakult Storm Z és V egységeket használják a rohamműveletek végrehajtására

– emelte ki a parancsnok.

Szergej Sojgu: 383 ezer ukrán katona halt vagy sebesült meg

Az ukrán fegyveres erők veszteségei halottakban és sebesültekben a háború kezdete óta meghaladták a 383 ezret, a nyár elején elindított ellentámadás kezdete óta pedig a 159 ezret – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca keddi kibővített vezetőségi ülésén.

Azt állította, hogy hivatásos NATO-katonák légvédelmi rendszereket, műveleti-taktikai rakétarendszereket és rakéta-sorozatvetőket kezelnek személyesen Ukrajnában.

„Az ezen eszközökkel történő csapások előkészítésekor a rádiólehallgatás során amerikai angol, lengyel és brit beszédet rögzítünk” – mondta, megemlítve, hogy a szövetség országainak 410 műholdja dolgozik Kijevnek.

A miniszter szerint az orosz hadsereg a háború kezdete óta több mint 5800 ukrán oldalon harcoló külföldi „zsoldost” ölt meg, köztük 1427 lengyelt, 466 amerikait és 344 britet. Mint mondta, Ukrajna területén 103 háborús bűnöst likvidáltak, akik különös kegyetlenséget tanúsítottak.

A Szibériai zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. december 13-án. A zászlóaljat az ukrán fregyveres erõk nemzetközi légiójának egységeként állították fel orosz állampolgárságú volt katonákból, polgárjogi aktivistákból és önkéntesekbõl, akik küzdeni szándékoznak az Ukrajnát megtámadó orosz haderõ ellen
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

A Sojgu által ismertetett mérleg szerint az orosz erők ötször nagyobb területet „szabadítottak fel”, mint amekkora „a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság” volt a háború előtt.

 Szavai szerint négy, összesen több mint 83 ezer négyzetkilométer területű és mintegy 5 millió összlakosságú régió lett „Oroszország része”, az Azovi-tenger beltengerré vált, szárazföldi folyosó nyílt a Krím felé, és helyreállt a vasúti összeköttetés a Donyec-medencével.

Azt mondta, hogy az úgynevezett ellentámadás során az ukrán erők nem tudták áttörni az orosz „taktikai védelmi zónát” sem, és kolosszális veszteségeket szenvedtek. Beszámolója szerint az ukrán fél a nyár eleje óta 159 ezer halottat és sebesültet, 121 repülőgépet, 23 helikoptert, 766 harckocsit, köztük 37 Leopardot, és 2348 páncélozott járművet, köztük 50 Bradleyt veszített.

„Nyilván ezért nem látunk még mindig amerikai Abramsokat a csatatéren” –mondta.

A tárcavezető szerint a háború kezdete óta Kijev több mint 383 ezer embert, 14 ezer harckocsit és páncélozott járművet, 8500 ágyút és sorozatvetőt veszített.

„Az orosz fegyveres erők képesek megfelelő módon és gyorsan reagálni bármely modern ellenséges erő fellépésére. Több mint 650 ezer katona szerzett harci tapasztalatot. Ma az orosz hadsereg a legjobban kiképzett és a legharcképesebb a világon, fejlett, harci körülmények között kipróbált fegyverekkel” – mondta Sojgu.

SOJGU, Szergej
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k) megtekinti a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétarendszerek sorozatgyártását a Kraszmas néven ismert Krasznojarszki Gépgyárban, a szibériai Krasznojarszkban 2023. október 7-én
Fotó: Vagyim Szavickij / Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

A korszerű orosz haditechnika kemény próbát állt ki a különleges hadművelet körülmények között, és bizonyította a NATO-országok hasonló eszközeivel szembeni fölényünket

– fogalmazott.

A szankciók ellenére több csúcstechnológiát képviselő fegyvert gyártunk, mint a NATO-országok

– tette hozzá.

A miniszter által ismertetett adatok értelmében Ukrajna 203 milliárd dollárt kapott külső támogatóktól, ami 30 milliárddal haladja meg a GDP-jét.

„Valójában egy csődbe ment országról van szó, mivel ezeknek a pénzeknek jelentős része kölcsön, amelyet vissza kell fizetni” – fogalmazott.

Mint mondta, 54 ország jelentett be katonai segélyt Ukrajnának, de valójában 15 szállít fegyvereket és haditechnikát. Kijev összesen 5220 harckocsit és páncélozott járművet, több mint 3 ezer tüzérségi rendszert, 23 ezer drónt, valamint 115 repülőgépet és helikoptert kapott.

Az orosz kormányfő kínai partnerével tárgyalt Pekingben

Újabb megbeszélést folytatott Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök kínai partnerével, Li Csiang kormányfővel kedden Pekingben, a találkozó alkalmából egy sor együttműködési dokumentumot írt alá a két ország miniszterelnöke.

LI Csiang; MISUSZTYIN, Mihail
Li Csiang kínai (j) és Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök aláír egy dokumentumot Pekingben 2023. decemebr 19-én
Fotó: Dmitrij Asztahov / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz miniszterelnöki hivatal sajtószolgálata pool

A kormányfők közös nyilatkozatot adtak ki találkozójuk eredményeiről, ezen kívül pedig jelenlétükben aláírtak egy emlékeztetőt az orosz és a kínai vámszolgálat együttműködéséről, valamint egy jegyzőkönyvet az Oroszországból Kínába exportált állatokkal, kukoricával, rizzsel, szójával és repcével kapcsolatos egészségügyi követelményekről. Úgyszintén jegyzőkönyvet írtak alá a Kínába exportált sertéshúsra vonatkozó állategészségügyi előírásokról.

Szándéknyilatkozat született az orosz szövetségi monopóliumellenes szolgálat és a kínai piacfelügyelet közötti kölcsönös egyetértésről a 2024-25-ös időszakra vonatkozóan.

Vlagyimir Putyin: az orosz hadseregé a kezdeményezés

Az orosz hadseregé a kezdeményezés a „különleges hadművelet” övezetében, az ukrán fél pedig súlyos veszteségeket szenved el – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetőségi ülésén.

A jelenlegi helyzetet értékelve magabiztosan mondhatjuk, hogy a terepen, az érintkezési vonalon csapatainké a kezdeményezés

– mondta Putyin.

Az államfő szerint az orosz hadsereg lényegében azt teszi, amit „szükségesnek tart, amit akar, és ahol szükség van rá”. Van, ahol az „aktív védelem” taktikáját alkalmazza, máshol pedig kedvezőbb állásokat foglal el:

A nyugati haditechnika sebezhetetlenségéről szóló mítosz is összeomlott

– jelentette ki Putyin, aki szerint az ukrán hadsereg súlyos veszteséget szenved el, és felemészti tartalékait abban az igyekezetében, hogy "gazdáinak" eredményeket tudjon felmutatni.

A legújabb BMD–4-es lánctalpas harcjárművek egyike tüzel a Hadsereg-2023 Nemzetközi Haditechnikai Fórumon a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 16-án
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

Úgy vélekedett, hogy az orosz hadsereg és hadiipar megnövekedett ereje meghiúsította az összes nyugati kísérletet arra, hogy katonai és stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra. Mint mondta, a Nyugat nem mond le az Oroszország megfékezésére irányuló stratégiájáról és „ukrajnai agresszív céljairól”, de Oroszország sem szándékozik feladni céljait a „különleges hadműveletben”.

Elismerte hogy a háború számos problémát tárt fel a hadseregben.

Putyin szerint 2024-ben a hadsereg hadfelszerelés- és fegyverellátása "jelentősen" növekedni fog. Hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők számára „sorozatban” kell fejleszteni és gyártani fejlett fegyvereket, robotrendszereket és harci lézereket, mesterséges intelligencia alapján létrehozott és „új fizikai elveken alapuló” fegyvereket.

Az elnök azt is elmondta, hogy idén a páncélozott járművek gyártása háromszorosára, a gépjárműveké pedig négy és félszeresére nőtt. Összességében a beszerzett főbb haditechnikai cikkek száma 2,7-szeresére, a különösen keresetteké pedig hétszeresére nőtt.

Ellenséges drón Moszkva felett

Az orosz légvédelem kedden Moszkva közelében lelőtt egy ellenséges drónt - közölte Szergej Szobjanyin, a város polgármestere.

Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Két moszkvai repülőtéren, Vnukovóban és Domogyedovóban korlátozták a légi közlekedést.

Zelenszkij év végi sajtótájékoztatót tart

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a mai nap folyamán év végi sajtótájékoztatón válaszol az újságírók kérdéseire. A tervek szerint délután 2 körül találkozik ukrán újságírókkal és külföldi riporterekkel.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

A legutóbbi felmérések szerint a Zelenszkijben bízó ukránok aránya 62%-ra esett vissza az egy évvel ezelőtti 84%-hoz képest.

Az idei ellentámadás előretörése sokkal szerényebb volt, a déli és keleti frontvonalakon néhány falut foglaltak vissza a hónapokig tartó harcok után a megerősödött orosz erők ellen. A társadalom azonban még mindig túlnyomórészt a fegyveres erők és parancsnokuk, Valerij Zaluzsnij mögött áll.

Éjszakai támadások Zaporizzsjában, Herszonban és Donyeckben

Két ember meghalt, lakóházak és üzletek megrongálódtak az éjszakai támadásokban Zaporizzsja, Herszon és Donyeck megyében – írta Gyunduz Mamedov, Ukrajna volt főügyészhelyettese az X-en.

Dánia páncélozott harckocsit adományoz Ukrajnának

Dánia 1,8 milliárd dán koronát (264 millió dollár) különített el annak a svéd kezdeményezésnek a finanszírozására, amelynek keretében CV90-es páncélozott harcjárműveket adományoznak Ukrajnának – közölte a dán védelmi minisztérium egy közleményben.

Zelenszkij szerint működni fognak a megszorítások

Zelenszkij szerint az Európai Unió által Moszkva ellen bevezetett új szankciók valóban csökkentenék Oroszország azon képességét, hogy finanszírozza ukrajnai invázióját.

Oroszország uniós diplomáciai képviselete szerint a legújabb intézkedés azt mutatja, hogy a korábbi erőfeszítések kudarcot vallottak.

A 12. szankciócsomag az orosz eredetű gyémántokra vonatkozó tilalmat, további import- és exporttilalmakat, valamint a kiskapuk bezárására és a szankciók kijátszása elleni küzdelemre vonatkozó szabályok szigorítását tartalmazza – közölte az EU.

Hiány van a tüzérségi lőszerekből

Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok, az ukrán hadsereg egyik magas rangú tábornoka, aki az oroszok elleni támadásokat vezette, a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy

a frontvonalbeli csapatok folyamatos hiánnyal küzdenek a tüzérségi lövedékekből

– különösen a szovjet 122 mm-es és 152 mm-es lőszerekből –, és a külföldi segítség hiánya miatt egyes katonai műveleteket megszakítottak.

Az ukrán katonák elhagyták a védelmi állásokat

Az ukrán fegyveres erők Novomihajlovka közelében több állást is elhagytak. Yan Gagin vezető tanácsadó szerint Novomihajlovka közelében nehéz dolga van az ellenségnek.

Az ukrán csapatok felhagytak több pozícióval a védelmi vonalon, Novomikhailovka falu közelében.

Az ukrán fegyveres erők kénytelenek voltak visszavonulni számos pozícióból az első védelmi vonalnál.

Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Novomihajlovka térségében az ukrán fegyveres erők hét támadását verték vissza, és mintegy száz személyt és felszerelést semmisítettek meg.

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt a háború

A csatatéren vesztette életét Ivan Milcsevics. A szomorú hírt a Rahói kistérség jelentette be a Facebook-oldalán december 18-án – írja a karpatalja.ma hírportál.

Itt próbál területet foglalni az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg folytatja a támadó hadműveleteket a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna vonal mentén – írta legfrissebb elemzésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

Az oroszok próbálják elfoglalni a Luhanszki terület fennmaradó részét, valamint próbálnak benyomulni a harkivi területre - írta az ISW. 

Ukrán páncélosokon ütött rajta az orosz légierő

Az orosz légierő Szu-25-ös vadászgépekkel csapást mért ukrán katonákra és páncélozott járművekre Krasznoliman irányában – írta a TASZSZ az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Félelmetes méreteket öltött a mozgósítás Ukrajnában (videó)

A kijevi parlament új mozgósítási törvényt készül elfogadni, amelynek értelmében sokan elveszíthetik a szolgálatteljesítés alóli mentességüket. Jövőre katonai nyilvántartásba veszik a nőket is, akiknek kötelező alapkiképzésen kell majd részt venniük, és ezentúl be is sorozhatják őket. Közben egyre kegyetlenebbül zajlik az embervadászat az ukrán városokban: boltokat, piacokat, éttermeket és edzőtermeket vesznek körül a fegyveres toborzók, ahonnan minden hadkötelest magukkal hurcolnak – írja a Magyar Nemzet.

Az elmúlt napokban kegyetlen mozgósításba kezdtek a katonai hatóságok Ukrajnában. A különböző megyékbe több száz fős, jól felfegyverzett kommandókat küldött a kijevi vezetés, ahol azok felforgattak mindent. A sisakos, golyóálló mellényes, gépfegyveres sorozók nem szégyenlősködtek Kárpátalján sem, ahova a helyi – részben még szabad – sajtó értesülései szerint 250-en érkeztek.

 

Először Ungvár, Munkács, Beregszász és Huszt edzőtermeibe törtek be váratlanul hadkötelesek után kutatva, majd ezt követték az éttermek, a szupermarketek, a benzinkutak és termálfürdők. A 18 és 60 év közötti férfiakat kérdés nélkül magukkal vitték. 

A teljes cikk ITT érhető el.

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4957 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3818 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – áll a tájékoztatásban. 

Csaknem 40 ezer elesett orosz katonát azonosítottak

A Mediazona a BBC Oroszországgal közösen, nyílt forrású kutatással megerősítette 39 424 orosz katona nevét, akiket Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta öltek meg – írta a Kyiv Independent. 

Idén még egy amerikai csomagot kap Ukrajna

Az amerikai kormányzat ebben az évben még egy katonai támogatási csomagot tud összeállítani Ukrajnának a rendelkezésre álló keretből, azt követően elfogy a pénz – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby elmondta, hogy a források megszűnése érinti az amerikai katonai készletek visszatöltését is, ugyanis

az ukrajnai támogatások túlnyomó részét a hadsereg raktáraiban rendelkezésre álló eszközökből hívják le

és juttatják el Ukrajnába. Azt is megállapította, hogy az Ukrajna számára elküldött katonai eszközök pótlása az amerikai védelmi ipar számára munkahelyeket teremt, és segít a gyártósorok bővítésében.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában