V4 elnöki csúcs

2023.11.22. 12:06

Visegrádi államfői csúcstalálkozót tartottak Prágában

Visegrádi államfői csúcstalálkozó kezdődött szerda délelőtt a prágai Hradzsinban. Petr Pavel cseh köztársasági elnök meghívására Prágába érkezett Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Zuzana Caputová szlovák államfő.

MW

A tanácskozás házigazdája, Petr Pavel cseh elnök fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt

Forrás: Facebook/Novák Katalin

A visegrádi együttműködés él és virul, és még hosszú jövő áll előtte – mondta a köztársasági elnök a visegrádi államfők prágai csúcstalálkozóját követő szerdai sajtótájékoztatón. 

Novák Katalin kijelentette, majdnem 700 éve létezik a visegrádi országok közötti együttműködés, Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának pedig továbbra is szándékában áll ezt fenntartani, és tartalommal megtölteni.

A tanácskozáson kiemelt téma volt a biztonság kérdése, amellyel kapcsolatban az államfő úgy fogalmazott, a visegrádi országok négyese „biztonságos szigetet alkot Európa szívében”, erre kincsként tekintenek, ezt szeretnék hosszú távon is megőrizni.

Kiemelten fontosnak tartják továbbá az Európai Unió és schengeni határok védelmét, a hatékony fellépést az illegális tömeges migrációval szemben, és a terrorista akciók elleni védekezést

hangsúlyozta ki Novák Katalin.

Oroszország nem nyerheti meg a háborút 

A köztársasági elnök az ukrajnai háborúval kapcsolatban közölte, egyöntetű álláspontjuk, hogy 

Oroszország nem nyerheti meg a háborút, Ukrajna mellett állnak, és a visegrádi országok ki-ki a maga módján igyekszik segíteni, hogy Ukrajna eredményesen védhesse meg nemzetét és országát.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetére, ami nem képezheti alku tárgyát, és kérte kollégáit, hogy figyeljenek kiemelten oda erre a témára.
Izrael „brutális terrorista megtámadásáról” azt mondta, a V4 államfőkkel egyetértettek abban, hogy meg kell előzni a konfliktus eszkalálódását, és minimalizálni kell a civil áldozatok számát. 

Ismét felszólította a Hamász palesztin iszlamista szervezetet, hogy engedje szabadon a túszokat, külön kiemelve a magyar túszokat, valamint üdvözölte a lehetséges megállapodást a fegyverszünetről és túszok szabadon engedéséről.

Novák Katalin hangsúlyozta, Magyarország egyértelműen kiáll a zsidó közösség tagjainak biztonsága mellett, és ezt a jövőben is garantálja. Az államfő beszámolója szerint megvitatták azt is, hogyan lehetne gyorsítani az országok közötti közlekedést, elérni az orosz energiahordozóktól való függetlenséget, és a zöld energiára való átállást. Utóbbival kapcsolatban a résztvevők egyetértettek abban, hogy „az atomenergiát tiszta energiaforrásként kell megőrizni”, és a jövőben is támaszkodniuk kell rá, számolt be róla Novák Katalin. 

Európa versenyképességének megőrzésével kapcsolatban a demográfia ügyét említette, véleménye szerint ugyanis, ha nem tudnak változtatni a negatív demográfiai trendeken, akkor kicsi az esély Európa versenyképességének megtartására vagy növelésére. 

Meg kell érteni, miért nem születik elég gyerek, és segíteni kell, hogy a fiatalok akkor és annyi gyereket vállalhassanak, amennyit szeretnének - emelte ki az államfő. 

Növelné a V4-es alapot

Novák Katalin bejelentette, hogy javaslatot tett a visegrádi alap összegének növelésére, amely jelenleg évente tízmillió eurós forrásból gazdálkodhat. A magyar köztársasági elnök az összeg duplájára emelését szorgalmazta,

mert – megfogalmazása szerint – így nagyobb lehetőség lenne támogatni azokat a kezdeményezéseket, amelyek erősítik az országok közötti együttműködéseket, valamint több lehetőségük lenne kitekinteni a visegrádi régión kívülre, és más országokat is tudnának segíteni. 

Az államfő megemlítette azt is, hogy jövőre Magyarország tölti be az unió soros elnökségét, Lengyelország pedig a V4-es együttműködés elnöke lesz, reményei szerint pedig a két ország komoly szövetségese lehet majd egymásnak ezen időszak alatt.

Magyarország teljesített minden feltételt

Az uniós források visszatartására vonatkozó kérdésre azt mondta, aggályosnak tartaná, ha kiderülne, hogy az EU-s források megítélése pusztán politikai kérdés, és csak azon múlik, tetszik-e az adott ország kormánya Brüsszelnek.

Bízik benne, hogy nem igazolódik az a feltételezés, hogy kizárólag politikai természetű döntésről van szó, fogalmazott. Kiemelte, Magyarország teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket az Európai Bizottság meghatározott, ennek ellenére mégsem kapta meg a jogosan járó forrásokat.

Véleménye szerint ez aláássa az Európai Unióba vetett polgári bizalmat nem csak Magyarországon, hanem számos más uniós tagállamban is.
Arra a kérdésre, hogy mekkora az orosz fenyegetés Európára nézve, röviden annyit válaszolt, 

az elmúlt két év egyértelmű üzenet Oroszországnak: ne húzzon ujjat a NATO-val! 

Teljes egyetértés

Teljes az egyetértés közöttünk, a növekvő illegális migrációs nyomással szemben fel kell lépni, és Közép-Európa biztonságát meg kell védenünk a terrorfenyegetéstől, írta közösségi oldalán Novák Katalin a szerdai találkozóról. 

A magyar köztársasági elnök felhívta a V4 elnökök figyelmét arra az igazságtalanságra, hogy vannak olyan tagállamok, amelyek nem kapják meg a nekik jogosan járó EU-s pénzeket.

A meghívott államfőket katonai tiszteletadással fogadták a Hradzsin első várudvarán. A cseh elnöki hivatal sajtóosztályának közlése szerint 

a négy államfő megvitatja a Nemzetközi Visegrádi Alap legújabb projektjeit, és véleményt cserél időszerű nemzetközi kérdésekről.

A tanácskozás témája továbbá a V4-es országok korszerű gazdasági fejlődésének és a régió stabilitásának biztosítása, valamint a határokon átnyúló együttműködés is. Az elnökök megvitatták a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség országait érintő programokat, valamint az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek felszámolásához való hozzájárulás lehetőségeit.

A délelőtti plenáris ülés után a Hradzsin Spanyol termében az elnökök meghallgatták a Visegrádi Kvartett koncertjét, majd közös munkaebéden vettek részt.

A találkozó eredményeiről az államfők délután sajtóértekezleten adtak tájékoztatást.

A V4-es államfők legutóbb tavaly októberben, a szlovák elnökség idején találkoztak Pozsonyban. Csehországot, amely idén július elsejétől tölti be a csoport éves elnöki tisztségét, akkor még Petr Pavel elődje, Milos Zeman képviselte.

A V4 csúcstalálkozó után sem ért véget a köztársasági elnök napja, este ugyanis már a kecskeméti Katona József Színház Meseautó előadásán vett részt Novák Katalin.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában