Konferencia

2023.11.24. 14:42

Hornung Ágnes: az emberi méltóság sérthetetlen

Az emberi méltóság olyan egyetemes érték, amely sérthetetlen és megmásíthatatlan - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából tartott konferencián pénteken Budapesten.

MW

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédet mond a Generációk között - Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért című konferencián a Bálna Budapestben 2023. november 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Hornung Ágnes közölte: az emberi méltóság "egyenlő és abszolút mindenkiben, származástól, nemtől, képességtől függetlenül". A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem pedig szemben áll mindazzal, amit a méltóság jelképez - tette hozzá. 

Kiemelte, hogy

 Magyarországon 2010 óta a családok megkülönböztetett figyelemben részesülnek.

 A krízisközpontok és titkos menedékházak férőhelyeinek száma a háromszorosára nőtt. Új ellátási formaként létrehoztak olyan ambulanciákat, amelyek feladata a kapcsolati erőszak korai fázisában történő segítségnyújtás - ismertette, megjegyezve: jelenleg 7 ilyen ambulancia működik. 

Az államtitkár beszélt arról, hogy

 kiemelt szempont a rendőrök felkészítése és érzékenyítése is, mivel "ők azok, akik elsőkézből, éles helyzetben találkoznak a bántalmazással, az emberkereskedelem áldozataival, a prostitúcióval". 

Egyúttal ők jelentik a menekülés lehetőségét az áldozatok számára. 

"A kapcsolati erőszakban sosem az áldozat, hanem mindig az elkövető a felelős" - jelentette ki Hornung Ágnes, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az áldozati létből való kilépés nem egyszerű feladat, de "minden egyes kilépési kísérlet egy új esély." 

"Mindig ott van annak a lehetősége, hogy az áldozat mer nagyot lépni, tud még bátrabb és még erősebb lenni. Meg tudja mindezt tenni, mert elhiszi, hogy képes rá, és tudja, hogy van segítsége" - fogalmazott. 

Beneda Attila, a KIM családügyekért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az ember jogai mindig csak addig terjednek, ameddig azzal valaki másnak jogsérelmet nem okoz. 

Hozzátette: "a sokféle jog közé nem tartozik bele, hogy a szabadságunkról lemondjunk. Nem létezhet olyan, hogy rabszolgává tegyük magunkat" - fogalmazott. 

A helyettes államtitkár rámutatott arra, hogy 

a kapcsolati erőszak sosem "derült égből villámcsapás", hanem mindig fokozatosan, a határok kitolódásával alakul. 

Mint mondta, "nagy felelősségünk van abban, hogy az áldozatokat ráébresszük arra, mi az a határ, ahonnan már nem szabad tovább engedni". 

Kitért arra, hogy a kormány sokat tett az áldozatok megsegítése érdekében, és ezt a munkát a továbbiakban is folytatják: célként tűzték ki, hogy minden vármegyében és a fővárosban is működjenek krízisközpontok. 

Anonim, online tanácsadást is létrehoznak azok számára, akik nem állnak készen arra, hogy kiszakadjanak a bántalmazó, mérgező közegből 

- tette hozzá a helyettes államtitkár, aki emlékeztetett arra is, hogy a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját 1999. november 25. óta ünneplik. 

A rendezvényen Hornung Ágnes és Beneda Attila átadták az Emberi Méltóság Védelméért Díjat. Az elismerést nyolc olyan segítő vehette át, aki hosszú ideje kiemelkedő szereplője a kapcsolati erőszak, az emberkereskedelem és a prostitúció elleni küzdelemnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában