Ukrán válság

2023.10.16. 07:13

Negyven százalékkal nőtt a nők aránya az ukrán hadseregben

600. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán női alakulat tagjai új katonai egyenruhájukat tesztelik kiképzésükön egy Kijev melletti lőtéren 2023. július 12-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Két év alatt negyven százalékkal nőtt a nők aránya az ukrán hadseregben

Két év alatt negyven százalékkal nőtt a nők aránya az ukrán hadseregben - ismertette hétfőn Telegram-oldalán a kijevi védelmi minisztérium.

A női katonák száma az ukrán fegyveres erőkben 2021-hez képest 40 százalékkal, vagyis 12 ezer fővel nőtt. Jelenleg az ukrán fegyveres erők soraiban csaknem 43 ezer női katona szolgál

- olvasható a bejegyzésben.

Ukrán női alakulat tagjai új katonai egyenruhájukat tesztelik kiképzésükön egy Kijev melletti lőtéren 2023. július 12-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán védelmi tárca azt is hangsúlyozta, hogy a nők számára feloldották az összes - szolgálattal kapcsolatos - korlátozást. Míg a nők korábban főként egészségügyi, kommunikációs, könyvelői, adminisztratív tisztségekben, illetve szakácsként szolgáltak, addig 

„mostanra a nők a katonaságnál sofőrként, gránátosként, felderítőcsoport parancsnokának helyetteseként, páncélozott gyalogsági járművek parancsnokaként, karbantartóként, géppuskásként és mesterlövészként is szolgálhatnak”

- derült ki a közlemény felsorolásából.

Korábban 18-tól a 40. életévig köthettek szerződést a nők a hadsereggel, de a jelen szabályozás már ezen is változtatott, s most már 18-tól 60 éves korig van erre lehetőségük, ahogy a férfiak estében is.

Ukrán légierő: az orosz erők rakétákkal és drónokkal támadták Ukrajnát

Az orosz hadsereg hat rakétát és 12 iráni gyártású Sahid önmegsemmisítő drónt lőtt ki Ukrajna területére, hétfőre virradóan viszont az ukrán erők két rakétát és 11 drónt semmisítettek meg a levegőben - közölte az ukrán légierő a Telegramon.     A légierő bejelentette, hogy egy Iskander M ballisztikus és öt H-59-es irányított rakéta, valamint 12 Sahid drón bevetését rögzítették. Ebből két H-59-est és 11 drónt semmisítettek meg. Az oroszok a rakétákkal Ukrajna északi és keleti régióit, a drónokkal pedig többnyire a nyugati országrészt támadták.

Filip Pronin, az ország középső részében lévő Poltava megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy a lelőtt orosz rakéták roncsaitól megsérült két felnőtt, és egy tíz éves gyermek.

Andrij Rajkovics, a szintén közép-ukrajnai Kirovohrad megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy a régiót is rakéta- és dróntámadás érte az éjjel. "Volt, amit a légvédelem megsemmisített, de volt becsapódás is" - fogalmazott a kormányzó, kiemelve, hogy a polgári infrastruktúra nem szenvedett kárt. Közölte továbbá, hogy egy helyi lakost szállítottak sérülésekkel kórházba.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők két rakétával támadták meg a régiót, amelyekből egyet a légvédelem megsemmisített, a másik viszont a megyeszékhely közelében becsapódott. Liszak hozzátette, hogy ezen felül az oroszok öt csapást mértek Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehéztüzérségi fegyverekkel Nyikopolra és térségére, a támadások következtében Nyikopolban két üzlet és két kávézó, egy magánvállalkozás, egy egyházi intézmény, egy közlekedési létesítmény és egy közkert sérült meg. Ezen felül károk keletkeztek egy ötemeletes épületben, három családi házban, egy melléképületben, egy autóban, egy közlekedési megállóban, egy gáz- és négy villanyvezetékben. Kiemelte, hogy csaknem másfél ezer család maradt áram nélkül. Marhanec térségében is megrongálódtak villamosvezetékek és egy egyházi intézmény - fűzte hozzá.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon megerősítette, hogy az ukrán erők drónokkal kilőttek a Donyeck megyei Bahmutnál egy Gvozgyika és egy Nona típusú önjáró tarackot.

Az ukrán vezérkar hétfő reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 860-nal 288 630-ra nőtt. A jelentés szerint az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, egy helikoptert, 17 harckocsit és 44 tüzérségi rendszert.

Közben Kijevbe érkezett hétfőn Bujar Osmani, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vezetője, Észak-Macedónia külügyminisztere. A vonaton adott sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy "amikor a szervezet alapjait fenyegeti veszély, akkor erre kell összpontosítania". Szavai szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió lerombolja a nemzetközi rend alapjait. Mint hangsúlyozta, országa EBESZ-elnöksége idején Ukrajna kiemelt prioritás, mert ott dől el az európai biztonsági helyzet jövője.

Szintén hétfőn Kijevbe érkezett Penny Pritzker, az Egyesült Álamok Ukrajna újjáépítéséért felelős különmegbízottja is.

Három ukrán harci repülő lelövéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Lelőtte az ukrán légierő két MiG-29-es vadászgépét és egy Szu-25-ös csatarepülőgépét az orosz légvédelem - közölte hétfői hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a gépek közül egyet Herszon, kettőt pedig Dnyipropetrovszk légterében semmisítettek meg. Az orosz légvédelem emellett elfogott két HIMARS-rakétát és 31 drónt.

Az orosz összesítés három frontszakaszon visszavert 22 támadásról számolt be, amelyekben mintegy 800 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg, a mintegy 460-an közülük a Donyeck környékén vívott harcokban. A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között a hadijelentés egyebek mellett említést tett egy kommunikációs központról, egy rakétatüzérségi fegyverraktárról, öt lőszerraktárról, öt harckocsiról és nyolc páncélozott harcjárműről.

A Pekingbe készülő Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kínai Központi Televíziónak (CCTV) adott interjújában azt mondta, hogy az ukrán fél emberveszteségei a háborúban mintegy nyolcszorosan haladják meg az oroszt. Putyin méltatta a konfliktus rendezésére tett kínai javaslatokat, amelyek szerinte "a békemegállapodások alapját képezhetik". Késznek mondta magát a diplomáciai megoldásra, ugyanakkor kifejezte sajnálatát amiatt, hogy "Ukrajna elnöke rendeletet adott ki, amely megtiltja mindenkinek, saját magának is, hogy béketárgyalásokat folytasson".

"Az egyik legfontosabb mozzanat az, hogy mindenki számára egyenlő biztonságot biztosítsunk, és Oroszországnak ugyanúgy joga van ehhez, mint bármely más államnak. Ha mi úgy gondoljuk, hogy a NATO terjeszkedése Ukrajna révén fenyegetést jelent ránk nézve, akkor kérjük, hogy ezt hallgassák meg - mondta az orosz vezető.

Katar Oroszországba hurcolt ukrán gyermekeket juttat vissza a hazájukba

Katar több hónapi titkos tárgyalások után kialakított egy rendszert az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek visszajuttatására hazájukba, katari diplomaták a héten három gyermeket kísérnek át az észt, a lett vagy a fehérorosz határon, illetve Katarból repülőgépen Ukrajnába - közölte hétfőn egy meg nem nevezett katari tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel, a mechanizmus kialakítását Lolva al-Hater, a nemzetközi együttműködésért felelős katari miniszter is megerősítette.

A kijevi vezetés állítása szerint az orosz erők az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 20 ezer ukrajnai gyereket hurcoltak el szüleik vagy gondviselőjük beleegyezése nélkül Oroszországba vagy valamelyik megszállt területre. Közülük mintegy négyszázan már visszatérhettek az ukrán erők ellenőrzése alatt álló területekre. Az ENSZ a múlt héten azt közölte, hogy nem létezik mechanizmus a gyerekek hazajuttatására.

A meg nem nevezett katari tisztségviselő közölte, Marija Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa adta át katari diplomaták egy csoportjának az első olyan listát, amelyen hazajuttatandó ukrán gyerekek neve szerepel, a diplomaták pedig ellenőrizték a gyerekek személyazonosságát. Hozzátette, egyelőre nem tudni, Oroszország még hány gyermek hazatérését fogja engedélyezni Katar közvetítésével.

"Mind az ukrán, mind az orosz tisztségviselők együttműködők voltak" - mondta a katari tisztségviselő, hozzátéve: Ukrajna kereste meg az arab emírséget, hogy közvetítsen a háborús felek között a gyerekek ügyében.

Óriási robbanások Mirgorodban

Kétszer is erőteljes robbanás történt az éjjel a Poltava régióban található Mirgorod városában – jelentette a "Zerkalo Nedeli" ukrán kiadvány a Telegram csatornáján.

Ukrajna több száz katonát veszített

Ukrajna a zaporizzsjai ellentámadás során napi 300-400 főt is veszíthetett, számolt be erről az Orosz Fegyveres Erők harckocsi-szakaszának parancsnoka a RIA Novosztyinak.
Szerinte az ukrán hadsereg "nem számolt a veszteségekkel", naponta több száz katona halt meg. "Majdnem 300-400 embert öltek meg naponta" – mondta.

Sikertelen támadások Bahmutnál

A "Dél" orosz haderőcsoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev elmondta, hogy az Orosz Fegyveres Erők (RF Fegyveres Erők) visszavertek öt ukrán támadást Bahmutnál - írja a RIA Novosztyi.

Korábban Asztafjev elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) sikertelen támadást indítottak a Bahmut melletti Klecsejevka és Andrejevka térségében. Hangsúlyozta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) súlyos felszerelés- és munkaerő-veszteségeket szenvedtek ezen a területen.

Óriási veszteségek Kupjanszknál és Krasznolimanszknál

Andrej Marochko, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese a RIA Novosztyinak elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) veszteségei meredeken nőttek az elmúlt héten, nagy veszteségeket szenvedtek el Krasznolimanszk és a Kupjanszk irányában.

Robbanások Nikopolban

A Dnyipropetrovszk régióban található Nikopol városában október 16-án hajnalban egy infrastrukturális létesítmény, négy elektromos vezeték és egy gázvezeték megsérült - jelentette be Nyikolaj Lukasuk, a dnyipropetrovszki regionális tanács vezetője Telegram csatornáján.

Elmondása szerint jelenleg 1400 háztartásban nincs áramszolgáltatás.

Október 16-án éjjel a "Zerkalo Nedeli" című kiadvány a Telegramon csatornán arról számolt be, hogy robbanások történtek Dnyipropetrovszk, Kirovograd és Poltava régiókban. Kirovogradban aktiválódtak a légvédelmi rendszerek.

Robbanásokról számoltak be az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja és Herszon régiókban is.

Ukrajna légvédelmi rendszereket kap bérbe

Ukrajna légvédelmi rendszereket kapott bérbe más országoktól a hideg időszakra - mondta Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának (AFU) tanácsadója az RBC-Ukraine jelentése szerint.

"Néhány ország bérbe adta (Ukrajnának a fegyvereket). Senki nem fogja csak úgy nekünk adni a légvédelmi [felszerelését], ez egyértelmű. Miért tart ilyen sokáig a kiszállításuk, miért adagokban? Nincs elég légvédelem a világon ahhoz, hogy elhozzák nekünk" – tette fel a kérdést az ukrán hadsereg szónoka. Nem részletezte, mely államok nyújtottak segítséget Kijevnek, arra hivatkozva, hogy a partnerek nem hajlandók nyilvánosságra hozni ezeket az információkat.

Ignát kiemelte, hogy az Ukrán Fegyveres Erőknek a lehető legtöbb légvédelmi rendszerre van szüksége, mivel ezek jelenleg jelentős szerepet töltenek be.

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5087 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5958 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 97 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Biden: Amerika képes egyszerre két háborút is támogatni

Az Egyesült Államok képes egyszerre biztosítani Izrael és Ukrajna támogatását, miközben fenntartja saját átfogó nemzetközi védelmét - jelentette ki Joe Biden egy vasárnap közvetített interjúban.

Az elnök a CBS országos televízió műsorában az Egyesült Államok kötelességének nevezte, hogy ellássa Izraelt és Ukrajnát a segítséggel, amire, véleménye szerint, megvan a képessége is.

Újabb orosz hadihajók a Fekete-tengeren

Oroszország újabb rakétahordozókkal bővíti fekete-tengeri erőit - írta a Kyiv Independent.  Az ukrán hadsereg szerint

két új, akár 20 Kalibr cirkálórakéta indítására képes orosz fregatt már aktív 

a Fekete-tengeren.

Ez történt vasárnap:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában