A Reuters is felfigyelt

2023.10.26. 12:42

Pressman vagyonnyilatkozata külföldön is kérdéseket vetett fel

A Reutersnek is szemet szúrt a budapesti amerikai nagykövet vagyonnyilatkozata. Pressman az angol hírügynökség által feltett érzékeny kérdésekre is jelentős késéssel reagált.

MW

David Pressman budapesti amerikai nagykövet

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

A Reuters már másfél évvel ezelőtt David Pressman budapesti amerikai nagykövet pénzügyeivel foglalkozott. A diplomata a nagyköveti pozícióhoz szükséges vagyonnyilatkozata kapcsán került az angol hírügynökség látóterébe. 

A 2022 májusában kelt cikkben a Reuters kiemelte, hogy míg Pressman 1,7 millió dollárt keresett a Jenner & Block nevű ügyvédi irodánál 2021-ben, addig a vállalatnál dolgozó ügyvédek átlagos évi keresete ennél jóval kevesebb, egymillió dollár. Megemlítették, hogy David Pressman a Jenner & Block ügyvédi csapata részeként képviselte az Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj repülőgép egyik elhunyt amerikai utasának a családját, két orosz bankot perelve.

Érdekesség, hogy a Reuters beszámolója szerint Pressman késve reagált a kérdéseikre, amelyeket akkor küldtek neki, amikor a diplomata budapesti megbízatását az USA szenátusának szakbizottsága tárgyalta

írja a Magyar Nemzet.

Mint megírtuk, a jelenlegi nagykövet egykori ügyfelei között felbukkant egy másik érdekes név is: Ellen Pinchuké.

A nő a kétezres években a Moszkvai Bloomberg News TV riportere volt, nem sokkal később Mihail Prohorov orosz oligarcha szóvivőjeként és PR-felelőseként tűnt fel.

Szakmai-üzleti kapcsolatukról mindent elmond, hogy belső források úgy jellemezték Pinchukot, mint Prohorov legmegbízhatóbb segítségét, különösen az amerikai sajtóügyekkel kapcsolatban. Utóbbi kellett is, az orosz oligarcha ugyanis 2010-ben NBA-csapatot vásárolt magának, amit 2019-ig meg is tartott.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában