Ukrán válság

2023.10.07. 07:34

Orosz rakétatámadás érte reggel az odesszai régiót

591. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egészségügyi dolgozók, önkéntesek és katonák közös képzésen vesznek részt az oroszországi Rosztov megye Aksaysky kerületében 2023. október 1-én

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Vladimir Aleksandrov

Zelenszkij szerint Juncker az oroszok szekerét tolja

Az ukrán elnök szerint Juncker csak egy öregember, aki most éppen az „orosz narratívát” ismételgeti, miszerint a korrupció az ukrán társadalom minden szintjét áthatja. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke egy múlt héten megjelent interjúban beszélt arról: Ukrajna nem áll készen az Európai Unióhoz való csatlakozásra,

mert a korrupció „a társadalom minden szintjét” áthatja Ukrajnában.

Juncker a Politico szerint azt mondta az Augsburger Allgemeine című német lapnak: bárki, akinek volt némi köze Ukrajnához, tudhatja, hogy ez az ország a társadalom minden szintjén korrupt. 

Az erőfeszítéseik ellenére nem állnak készen a csatlakozásra, komoly belpolitikai reformfolyamatra van szükség

 – fogalmazott.

Amerikai lap: nyugati tisztviselők szerint „irányítani kell a narratívát”, hogy fennmaradjon Ukrajna támogatása 

Néhány nyugati országban – beleértve az Egyesült Államokat is – ingadozni kezdett a közvélemény támogatása Ukrajna iránt – írja a Washington Postra hivatkozva a Mandiner.

Nyugati tisztviselők arra ösztönözték a médiát, hogy jobb fényben tüntessék fel az ukrán ellentámadást – írja a Washington Post.

Az amerikai lap szerint az erőfeszítések célja, hogy megakadályozzák a közvélemény támogatásának csökkenését a Kijevnek a következő hónapokban nyújtandó további katonai segélyek tekintetében.

A portál kifejti, hogy a négy hónapig tartó – és komolya veszteséggel járó – brutális harcok nem hozták meg azokat az eredményeket, amelyeket Kijev és annak nyugati támogatói reméltek

 – fogalmaz a portál. Mint írják: annak ellenére, hogy Ukrajna némileg előrehaladt a sűrű orosz védelmen, a háborúban álló ország nemzetközi támogatottsága gyengülni és széthullani látszik.

A Washington Post emlékeztetett: a múlt héten Putyin kijelentette,

ha a nyugati nemzetek leállítják a fegyverek küldését Kijevbe, Ukrajnának egy hete marad élni.

A lap úgy véli: miközben Ukrajna nyugati támogatói nyilvánosan bátor arcot vágnak az ellentámadáshoz, a magánéletben egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a konfliktus befagyhat, és a kijevi erők képtelenek lesznek áttörni az orosz védelmet.

Éppen ezért – mint fogalmaznak – a narratíva irányítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy fenntartsák a közvélemény támogatását Ukrajna harcai iránt,

amely néhány nyugati országban ingadozni kezdett, beleértve az Egyesült Államokat is.

Ukrán tisztviselők biztonsági okokra hivatkozva korlátozzák az újságírók hozzáférését a frontvonalhoz

 – írja a portál, majd hozzáteszik: 

különleges tisztek gondoskodnak arról, hogy az olyan kényes témák, mint Kijev veszteségei, ne kerülhessenek napvilágra.

Újabb halottja van a Harkovot ért támadásnak

Két ember meghalt, 30 pedig megsebesült egy orosz rakétacsapás miatt, ami Harkov város központi részét érte - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

A támadásban 61 lakás, 17 magánlakás és 10 társasház sérült meg.

Nincs áram több donyecki régióban

A donyecki terület nyolc településén szünetel az áramszolgáltatás a tegnapi bombázások miatt - közölte az ukrán energiaügyi minisztérium a Telegramon.
Összesen 6000 háztartás érintett.

Kazettás bombával támadtak az oroszok, egy ember meghalt

Az orosz erők kazettás bombatámadást intéztek a zaporizzsjai területen, melynek következtében egy nő meghalt, ketten pedig megsebesültek - jelentette Jurij Malasko kormányzó.

Egy ember meghalt az oroszországi bombázásban

Egy ember meghalt az oroszországi Belgorodi terület Urazovo falujának reggeli ágyúzásában - közölte a területi kormányzó.

Vjacseszlav Gladkov szerint a támadást az ukrán erők indították és elmondása szerint Ukrajna jellemzően nem vállalja a felelősséget az Oroszországot ért csapásokért.

A támadásban megsemmisült egy közműépület, egy raktárépület és egy szociális létesítmény, és 14 magánháztartásban keletkezett kár - mondta Gladkov.

Többszáz ukrán vállalat kezdett drónok fejlesztésébe

Több mint 200 ukrán vállalat kezdett drónok fejlesztésébe, egy év alatt több, mint százszorosára növelve a hazai termelést - közölte Denisz Smihal miniszterelnök október 7-én.

Odesszai kormányzó: többen megsérültek az éjszakai bombázásban

Négy ember megsebesült a hajnali orosz rakétacsapásokban, amely a déli odesszai területet érte - jelentette Oleh Kiper regionális kormányzó október 7-én.

Bombafenyegetés és éjszakai dróntámadás Moszkvában

Oroszország moszkvai régiójában ma hajnalban bombariadó volt és dróntámadás is érte a területet - jelentette a helyi média és a hatóságok.

A TASZSZ állami hírügynökség szerint Ljubercsen városában kiürítettek egy edzőtermet, miután bombafenyegetés érkezett, és több közeli lakóházban élő lakost is felszólítottak, hogy hagyják el otthonaikat.

Az orosz védelmi minisztérium helyi idő szerint 5 óra 5 perc körül egy dróntámadást hiúsított meg a térségben.

Több tízezer halott katonát azonosítottak

A Mediazona, egy orosz független médiaorgánum a BBC Oroszországgal közösen megerősítette annak a 33 904 orosz katonának a nevét, akiket Oroszország 2022. februári teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta megöltek.

Az oroszok Odesszát bombázták hajnalban

Oroszország több Onyx szuperszonikus cirkálórakétát lőtt ki a Krím-félszigetről, célba véve az odesszai területet október 7-én a kora reggeli órákban - jelentette az ukrán Déli Védelmi Erők a Telegramon.

Az oroszok újraindítják az offenzívát Kupjanszk közelében

"Az orosz támadó műveletek újraindítása Kupjanszk közelében valószínűleg arra irányul, hogy

elterelje Ukrajna figyelmét a front más dél-ukrajnai szakaszairól.

Az ISW azonban korábban úgy értékelte, hogy a 25. Kombinált Fegyveres Hadsereget a tervezett 2023. decemberi bevetési időpont előtt sietve telepítették, és valószínűleg súlyosan hiányos a személyi állománya, rosszul képzett, vagy mindkettő" - olvasható az amerikai Institute for the Study of War jelentésében.

Magyarország segít

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6222 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5921 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Bahmutnál zajlik az ukrán ellentámadás

Az ukrán hadsereg folytatta a sikeres támadó hadműveleteket mintegy nyolc kilométerre délkeletre Bahmuttól, Andrijivka közelében - közölte az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete.

Orosz rakétatámadás érte reggel az odesszai régiót

Az oroszok a kora reggeli órákban Onix típusú cirkálórakétákat lőttek ki a Krím-félszigetről, ezek célpontja az odesszai régió volt - jelentette az ukrán hadsereg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában