Diplomácia

2023.10.10. 09:44

Orbán Viktor Georgiába utazott hivatalos látogatásra

Orbán Viktor miniszterelnök Georgiába (Grúzia) utazott, hogy részt vegyen az első magyar–georgiai közös kormányülésen, a legfőbb téma a gazdasági kapcsolatok fejlesztése és az energiabiztonság lesz – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ilia Darcsiasvili georgiai külügyminiszter (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt hivatalos látogatásán Tbilisziben 2023. október 10-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

Orbán Viktor a kétnapos program során kétoldalú megbeszélést is folytat Irakli Garibasvili georgiai kormányfővel.

A magyar és a georgiai kormány együttes üléséről a georgiai kormányfő tavaly októberi magyarországi hivatalos látogatása során született döntés, a két miniszterelnök ekkor írta alá a stratégiai partnerségi megállapodást is – emlékeztetett Havasi Bertalan.

A közös kormányülés során ezúttal várhatóan öt kétoldalú megállapodást írnak alá.

A tárgyalásokon a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése mellett kiemelt téma lesz a Zöld Energiafolyosó – Black Sea Submarine Cable projekt is, ennek lényege, hogy magyar–román–georgiai–azeri együttműködés révén a jövőben lehetővé válik azeri zöld energia Magyarországra szállítása – tette hozzá a sajtófőnök.

Megkezdődött Orbán Viktor hivatalos látogatása Georgiában

Katonai tiszteletadással fogadták Orbán Viktor miniszterelnököt Georgia (Grúzia) fővárosa, Tbiliszi repülőterén, ezzel megkezdődött háromnapos hivatalos látogatása a kaukázusi országban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó kedden délután felkeresték a savnabadai monostort, amely Georgia egyik autentikus keresztény épületegyüttese.

LÉVAI Anikó; ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) a savnabadai monostorban tett látogatásán Tbilisziben 2023. október 10-én. Jobbról felesége, Lévai Anikó
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az istentiszteletet követően követően Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök és felesége társaságában informális vacsorán vettek részt – mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: Orbán Viktor tbiliszi programja szerdán és csütörtökön a magyar és a georgiai kormány együttes ülésének eseményeivel folytatódik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában