Diplomácia

2023.10.16. 05:56

Orbán Viktor: Magyarország továbbra is nagy reményeket fűz az együttműködéshez Kínával (videó)

Magyarország Kínának továbbra is jó barátja Közép-Európában, az együttműködéshez Budapest nagy reményeket fűz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, Li Csiang kínai kormányfővel folytatott találkozóján.

MW

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Katonai tiszteletadással fogadta Pekingben Orbán Viktor miniszterelnököt Li Csiang kínai kormányfő, majd kétoldalú tárgyalást folytattak egymással – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Li Csiang kiemelte: a földrajzi távolság ellenére erős, régi barátság köti össze a két országot. Hozzátette: Kína értékeli, hogy Magyarország volt az első európai állam, amelyik aláírta az Övezet és út gazdasági együttműködést. Elmondta: kétoldalú kapcsolataink barátiak és gyümölcsöző eredményei vannak.   

Orbán Viktor is kiemelte a személyes barátságot és az eredményes együttműködést. Hangsúlyozta: politikai barátságunknak mélyebb, kulturális alapjai is vannak. Emlékeztetett: most lesz a 75. évfordulója a két ország közötti kapcsolatok felvételének.

Kína jó barátja vagyunk Európában, és jó reményeket fűzünk a további együttműködéshez

– mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy a korábbi miniszterelnökökkel is eredményes együttműködést alakítottak ki és személyes barátságot is.   

Nem véletlen, hogy a szovjet blokkban Magyarország ismerte el elsőként Kínát, és az egyetlen olyan közép-európai állam, amely a kezdetektől fogva következetesen kitartott az „egy Kína”-elv mellett – fogalmazott a miniszterelnök.  

LI Csiang; ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Li Csiang kínai kormányfő (b) Pekingben 2023. október 16-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Kitért arra is, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök még 2009-ben fogadta őt először, amikor Hszi még alelnök volt, Orbán Viktor pedig az ellenzéket vezette. Most kedden ismét tárgyalnak, és ez már a hetedik találkozójuk lesz, ami „szintén jól mutatja a két nép közti barátságot”.   

Mindent meg fogok tenni azért, hogy az elődeink példájához méltó külpolitikát folytassunk Kína irányába

– szögezte le Orbán Viktor.

Li Csiang kijelentette: a két országot szoros barátság köti össze, ez is elősegítette a kétoldalú viszony fejlődését a legmagasabb szinten. Azt mondta, hogy a magyar–kínai kapcsolatok az eddigi legjobb időszakukat érték el, újfajta nemzetközi kapcsolat jött létre. 

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a népi hősök emlékművéhez Pekingben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A megbeszélés után a miniszterelnökök jelenlétében több kormányközi megállapodást írtak alá, köztük a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út kezdeményezés kiemelt kétoldalú projektjeit, az oktatási, valamint az ipari és befektetési együttműködési programot, továbbá megállapodást a gazdaság- és a technológiafejlesztésről, a digitális gazdaságról és a klímavédelem területén.  

Orbán Viktor miniszterelnök kedden és szerdán részt vesz majd az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján. Felszólalt az előző két csúcstalálkozón is, 2017-ben, valamint 2019-ben.   

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök koszorúz a népi hősök emlékművénél 
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.

LI Csiang; ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Li Csiang kínai kormányfő (b6) megbeszélést folytat Pekingben 2023. október 16-án. Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j6) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j4), jobbról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke (j1)
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában