Be nem teljesült ígéretek

2023.10.18. 06:42

Karácsony zöldpolitikája csupán politikai termék

Az Alapjogokért Központ elemzője a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy Karácsony Gergely a zöldminimumprogramjával a kampányfinanszírozási botrányról terelné el a figyelmet.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Szabad rakpart címmel, az európai mobilitási hét alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón 2023. szeptember 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A kívül zöld, belül vörös, mára kissé meg is rohadt, nullaszázalékos támogatottságot élvező Párbeszéd igyekszik felmutatni, hogy még létezik – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője, akit Karácsony Gergely zöldminimumprogramjával kapcsolatban kérdeztek. 

Mint ismert, a főpolgármester vasárnapi online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd–Zöldek zöldminimumprogramjának aláírását kérte a velük szövetségben induló önkormányzati jelöltektől. 

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint Karácsony Gergely 2019-es programjának leghosszabb fejezetét a tágan értelmezett zöldpolitika jelentette, azonban ezen a területen is inkább a káosz jellemzi a főpolgármester tevékenységét. 

Azontúl, hogy bevezették a semmilyen érdemi haszonnal nem járó klímavészhelyzetet, ígéreteik túlnyomó része nemhogy nem teljesült, egyenesen azok ellenkezőjét hajtották végre

– állapította meg Zila János, aki emlékeztetett arra is, hogy Karácsonyék 2019-es programjukban azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy „minél többen, minél kevesebbet fizessenek a közösségi közlekedésért, amivel szöges ellentétben nemrég megemelték a BKV-jegyek árát.

Míg korábban azzal kampányoltak, hogy a közösségi közlekedés által nyújtott jobb alternatívával, illetve akár pénzügyi segítséggel terelik át” az autósokat a közösségi közlekedésre, az elemző szerint inkább az látszik, hogy elképesztő felfordulást okoztak az utakon. 

Hozzátette: a dugók kialakulásával növekszik a levegő károsanyag-koncentrációja a fővárosban. 

A kerékpáros közlekedés előnyben részesítése is inkább csak politikai lózung volt az elemző szerint, ugyanis a Rákos-patak menti bicikliút megépítését is a baloldal akadályozta meg. Emellett a be nem váltott ígéretek közé tartozik a város fáinak megóvásáról és a zöldfelületek Dunából történő öntözéséről szóló programpont is, hiszen még a rakparton ültetett facsemeték is locsolás hiányában pusztultak ki. − Beszédes, hogy a legjelentősebb fővárosi zöldberuházást, a Liget Budapest projektet minden eszközzel megakadályozták volna, ahogy a legjelentősebb rozsdaövezeti fejlesztést, az atlétikai világbajnokság stadionjának megépítését és környezetének teljes megújítását is − állapította meg Zila János.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában