Oktatás

2023.09.21. 11:12

Október 12-éig lehet jelentkezni a tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra

Meghosszabbított jelentkezéssel várják a pályázatokat a Köbüki néven elindított tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön.

MW

Borítóképünk illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Hornung Ágnes a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: meghosszabbították a Köbüki tanári ösztöndíjpályázat benyújtási határidejét, október 12-ig pályázhatnak azok a tanárok, mentorok, akik kiemelkedő munkát végeznek a tehetséggondozásban.   

A nyertes pedagógusok 10 hónapon keresztül nettó havi 75 ezer forintos támogatásban részesülnek.   

Jelentkezni a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján lehet.   

A családokért felelős államtitkár szólt a Nemzeti Tehetséggondozó Programról is.   

Ismertette: kétmilliárd forint értékben írtak ki pályázatokat szeptember 14-én, összesen 13 pályázat jelent meg a Nemzeti Tehetséggondozó Programban a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján.   

Mint mondta, a pályázatok összeállításánál arra törekedtek, hogy a tehetséggondozás minden területét lefedjék, és a tehetséges fiatalok és mentoraik, valamint a kiemelkedő szervezetek és programok támogatásban részesülhessenek a határon innen és túl is.   

A pályázatok benyújtási határideje október 12.   

Az államtitkár elmondta, a most megjelent kiírásokban a program nagy hagyományokkal rendelkező, népszerű kategóriáival találkozhatnak a jelentkezők, azonban az idei évben a Nemzeti Tehetséggondozó Program egész rendszerét megújítják: a program tartalmában és struktúrájában szeretnének újat nyújtani.   

A legfontosabb célnak azt nevezte, hogy átlátható rendszer jöjjön létre, pontosan mérhető legyen, kik a tehetséges fiatalok, kik kerülnek be a tehetséggondozás rendszerébe, és követhető legyen, hogyan hasznosult az évek alatt a tehetségük.   

Az idei évben, 2023/24-ben tehát egy pilotprogramot indítanak, meghatározott számú gyermek mérésével, jövőre pedig már új rendszerben működik a Nemzeti Tehetséggondozó Program - tette hozzá.   

A családokért felelős államtitkár beszélt arról is, hogy a programban az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetnek a természettudományos tárgyakra. Emellett a kiemelt célok közé sorolta a lányok természettudományos tárgyakban való előre jutását, hazai és nemzetközi versenyek megrendezését, illetve a kreatív ötlettel rendelkező, vállalkozás indítását tervező fiatalokat anyagilag és szakmailag is támogató Start ösztöndíjprogramot.   

Arra a kérdésre, hogy mennyire erős akár a képzés, akár a befogadó készség a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területen, Hornung Ágnes azt válaszolta: Magyarország kiemelkedő ezeken a területeken, számos nemzetközi versenyen indultak és értek el eredményeket a diákok, sőt Magyarország ezen a területen már több versenyt is rendezett, és az a cél, hogy a természettudományok területén a következő években olyan világversenyeket, diákolimpiákat hozzanak ide, amelyek révén felfigyel Magyarországra a világ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában